Kolagen – jeho výhody pro „pružné“ klouby

Doba čtení: 8 minut
Featured Image

V průběhu let se v našem těle snižuje produkce kolagenu a důsledky, které provázejí přirozený proces stárnutí, se mohou projevit řadou zdravotních problémů, které se týkají našich kloubů a kostí.
Zvýšená lámavost kostí, zvýšené riziko osteoporózy* a artritidy* jsou jen některé z nejčastějších ukazatelů úbytku, které mohou člověku výrazně zkomplikovat a omezit život.

Přečtěte si, proč je kolagen důležitý a jak může konzumace dalších zdrojů pomoci udržet a zlepšit zdraví kloubů.

*osteoporóza - onemocnění, které způsobuje křehkost a slabost kostí a zvyšuje pravděpodobnost zlomenin.

*artritida - zánět jednoho nebo více kloubů

Co je to kolagen?

Jedná se o "stavební" bílkovinu, která tvoří tkáně v našem těle (například kůži, svaly, šlachy, vazy, chrupavky a kosti) a hraje důležitou roli při udržování jejich struktury a pevnosti. 

Přínosy kolagenu pro klouby

Kolagen je klíčovou složkou chrupavky, která pokrývá strukturální i koncové části kostí, které umožňují normální funkci našich kloubů.
Je přítomen ve formě kolagenních vláken, ale kromě chrupavky tvoří také strukturu menisků, vazů a pojivových tkání - struktur, které jsou důležité pro zdravou strukturu kloubu.

Kolagen je klíčovou složkou chrupavky, která pokrývá strukturální i koncové části kostí, které umožňují normální funkci našich kloubů.

Dodatečný příjem kolagenu tak může významně přispět k:

  • snížení bolesti kloubů
  • zlepšení pohyblivosti kloubů
  • snížení rizika zranění

Snížení bolesti kloubů

Zahraniční studie prokázaly, že doplnění organismu o další zdroje kolagenu může pomoci snížit bolest kloubů, a to i u osob s osteoartrózou a revmatoidní artritidou.
Bolest lze snížit dodáním potřebného množství kolagenu do nejkritičtějších strukturálních částí kloubů: 

Podpora chrupavky

Kolagen je základní složkou chrupavky a působí jako tlumič tření mezi sousedními kostmi v kloubu. Dostatečné množství může pomoci zmírnit a omezit zánět kloubů, který je často doprovázen bolestí. 

Zpevnění pojivové tkáně

Kolagen také tvoří a posiluje pojivovou tkáň, která obklopuje klouby, a silnější tkáň může pomoci zlepšit stabilitu kloubů a snížit bolest způsobenou nestabilitou a/nebo třením.

Snížení zánětu

Přiměřená hladina může pomoci zklidnit a snížit zánět v kloubech, který je často doprovázen bolestí. 

Podporuje regeneraci tkání

Kolagen může pomoci regenerovat i již poškozenou kloubní tkáň a snížit bolest způsobenou zraněním nebo opotřebením.

Zlepšení pohyblivosti

Kolagen je stavební prvek, který zajišťuje pružnost tkání, takže dostatečná hladina kolagenu v těle může také zlepšit pohyblivost kloubů.

Udržování pružnosti kloubů

Kolagen díky své elasticitě může také pomáhat udržovat pružnost a ohebnost kloubů, která je klíčová pro plynulý pohyb.

Podpora vazům a šlachám

Vaziva jsou pruhy pojivové tkáně, které spojují kosti v kloubu a zajišťují jeho stabilitu. Jsou tvořeny kolagenem, takže jejich dostatečná hladina v těle může pomoci udržet pevnost a pružnost vazů. To přispívá ke zlepšení stability a pohyblivosti kloubů.

Podpora funkci kloubního pouzdra

Kloubní pouzdro je obal, který obklopuje kloub a vylučuje speciální synoviální tekutinu, která zajišťuje klouzání kloubních ploch a snižuje tření mezi nimi. Dostatečná hladina kolagenu zajišťuje správné vylučování tekutiny, která zabraňuje poranění a zlepšuje pohyblivost.

Snižování rizika poranění

K snížení rizika úrazu přispívá celkový zdravotní stav kloubu, který závisí na souboru již shrnutých vlastností:

  • zachování zdravé chrupavky
  • opravené vazy a vazivo
  • snížení opotřebení nebo degenerace
  • podpora regenerace tkání

Dobrá funkce kloubů je tedy provázána se správnou interakcí tkání; stav chrupavky, pohyblivost a regeneraci a riziko zranění lze snížit doplňkovým příjmem kolagenu, který bude mít pozitivní vliv na všechny tyto faktory. 

Kde je přítomen?"

Kolagen je přítomen v mnoha různých částech kloubu, tvoří jeho strukturu a umožňuje jeho správnou funkci. Některé z důležitých částí, které potřebují kolagen ke správné funkci, jsou:

  • kloubní chrupavka
  • meniskus
  • kloubní pouzdro
  • vazy

Ilustrativní příklad: kolenní kloub - největší kloub v našem těle.

V chrupavce

Kloubní chrupavka pokrývá koncové části kostí v kolenním kloubu a je většinou složena z kolagenových vláken. Umožňuje pevnost, pružnost a elasticitu kloubu.

V menisku

Meniskus je chrupavčitý útvar podobný disku, který slouží jako "tlumič nárazů" mezi přilehlými kostmi. Pomáhá tlumit nárazy při pohybu a zajišťuje pevnost a pružnost kloubu. V kolenním kloubu jsou dva.

V kloubním pouzdře

Jedná se o vrstvu tkáně, která obklopuje kloub a vylučuje synoviální tekutinu, která zajišťuje hladký skluz kostí v kloubu.

V vazech

Kolagen tvoří také vazy, které spojují kosti v kloubu a zajišťují pevnost a stabilitu celého kloubu.

Jak zvýšit jeho hladinu v těle?

Hladinu kolagenu lze zvýšit jeho doplňováním v těle, nejčastěji formou doplňků stravy a/nebo stravy.

Uživatelům je k dispozici řada doplňků stravy, které usnadňují jejich příjem a jsou praktické, protože si je jednotlivec může kontrolovat a upravovat podle svých potřeb.
Kromě doplňků stravy můžeme jeho hladinu zvýšit také úpravou jídelníčku tak, aby obsahoval potraviny bohaté na kolagen nebo stimulující jeho produkci.

Doplňky stravy

Dnes je na trhu široká nabídka kolagenových doplňků v různých formách; kapsle, prášky nebo tekutiny představují výběr, který poskytuje snadný dodatečný zdroj kolagenu pro obnovu a udržení zdraví kloubů.

Kolagenové doplňky stravy mají složení s hydrolyzovaným kolagenem, který umožňuje snadnější vstřebávání a tělo jej využívá k tvorbě nového kolagenu v těle.

Výživa

Kolagen lze do těla vpravit také prostřednictvím stravy nebo potravin, které jsou známé jako přirozené zdroje kolagenu nebo podporují jeho tvorbu v těle. 

Nejsytějšími potravinami neboli potravinami, které mohou stimulovat tvorbu kolagenu a/nebo udržovat jeho hladinu, jsou: hovězí maso, části kuřecího masa, některé druhy ryb (např. losos, makrela a sardinky), vaječné bílky, ovoce a zelenina nebo potraviny bohaté na vitamin C, vývar z kostí.

Potraviny, které stimulují tvorbu

Kromě doplňků stravy a potravin známe živiny, které hrají důležitou roli při jeho tvorbě a jsou pro jeho produkci nezbytné.

Mezi ně patří vitamin C, zinek, měď, křemík a některé aminokyseliny.

Závěr

Kolagen je bílkovina, která je nezbytná pro zdraví našich kloubů a kostí, protože je klíčovým stavebním prvkem mnoha tkání a vazů, které je tvoří. S přibývajícím věkem se jeho produkce v našem těle snižuje a jeho klesající hladina se v průběhu let může projevit řadou zdravotních problémů, které signalizují jeho nedostatek.

Osteoartróza, osteoporóza, záněty kloubů a bolesti kloubů mohou být důsledkem degenerace nebo opotřebení, které mohou ztížit život a navždy jej změnit, ale mnoho studií prokázalo, že tyto příznaky lze úspěšně zmírnit doplněním kolagenu do našeho těla. Abyste si mohli správně vybrat ten nejlepší doplněk stravy, je důležité se nejprve seznámit s účinky kolagenu na zdraví kloubů a s tím, jak funguje.


Obsah recenzoval doktor Samo Stadler, specialista na urgentní medicínu

 
Tento obsah je určen pro všeobecné informace a poučení a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Přesnou diagnózu a léčbu vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v tomto článku nenahrazují přesnou lékařskou diagnózu a mají pouze informativní charakter.

Sdílejte:

Nenechte si ujít související obsah

Nikdy nezmeškejte naše záznamy a buďte v obraze!

Nikdy nezmeškejte nové produkty, skryté nabídky a aktuální propagační akce. Postaráme se, abyste byli včas informováni.