Kolagen je dnes téměř metaforou mládí, protože můžeme využívat jeho mnoha zdravotních výhod, které "omlazují" a obnovují vše od pokožky, nehtů a vlasů až po klouby a kosti. Mnoho lidí se rozhodlo doplnit svou stravu o kolagen, aby tyto tkáně posílili i udržovali, a níže si můžete přečíst více o dietách a potravinách, které poskytují nebo podporují syntézu kolagenu.
Co je to kolagen?
Je to bílkovina, která v našem těle zajišťuje strukturální podporu tkání, jako jsou kůže, svaly, šlachy, vazy, chrupavky a kosti. Je důležitý pro udržení struktury, pevnosti a pružnosti těchto tkání.
Přírodní zdroje
Kolagen je bílkovina, kterou lze do těla dostat stravou a prostřednictvím některých potravin, které jsou na ni bohaté, ale lze ji také přijímat prostřednictvím živin, které stimulují její syntézu nebo produkci v těle.
Přírodní zdroje kolagenu získané ze stravy mohou být různé, proto je dělíme podle jejich původu:
- živočišné zdroje
- rostlinné zdroje
Živočišné zdroje kolagenu
Živočišné zdroje jsou skupinou potravin, které mohou obsahovat vysoké množství kolagenu a jsou to především části zvířat nebo jejich pojivové tkáně, jako je kůže, šlachy, chrupavky, kosti atd.
Příklady živočišných částí, které obsahují vysoké koncentrace kolagenu, jsou:
Hovězí maso nebo hovězí kosti
Hovězí maso je nejznámějším a nejbohatším zdrojem kolagenu, zejména kůže, šlach a chrupavek, které obklopují kosti.
Hovězí kloubní chrupavka
Hovězí chrupavka obsahuje vysoké koncentrace kolagenu, zejména kloubní chrupavky.
Kuřecí nebo kuřecí kůže
Kuřecí kůže je mimořádně pružná a obsahuje vysokou koncentraci kolagenu, takže může být bohatým zdrojem kolagenu i pro naše tělo.
Kuřecí chrupavky a kosti
Kolagen je hlavní stavební složkou kuřecích chrupavek a kostí a vyskytuje se v těchto tkáních ve vysokých koncentracích, takže může být bohatým zdrojem kolagenu.
Rybí chrupavka nebo chrupavka z rybího hřbetu
Rybí chrupavka dává rybám výjimečnou pohyblivost a obsahuje vysoké množství kolagenu, takže je bohatým zdrojem kolagenu.
Vepřová nebo prasečí kůže
Vepřová kůže obsahuje velké množství kolagenu, který pomáhá utvářet její strukturu, což z ní činí vynikající zdroj kolagenu.
Vepřové kosti
Chrupavky a kosti vepřového masa, stejně jako kosti jiných zvířat, jsou vysokým zdrojem kolagenu a mohou být pro nás dalším zdrojem.
Rostlinné zdroje kolagenu
Kromě živočišných zdrojů lze kolagen do těla dostat i prostřednictvím dalšího přírodního zdroje - rostlinných zdrojů, které obsahují především živiny stimulující jeho tvorbu.
Některé rostlinné zdroje kolagenu jsou:
Sojový
Sójové výrobky (například tofu, tempeh a sójové mléko) obsahují aminokyseliny důležité pro tvorbu kolagenu.
Semínka sezamu
Tato semínka jsou bohatá na živiny nebo minerály, jako je měď a zinek, a jsou důležitá pro tvorbu kolagenu.
Dýně a dýňová semínka
Obsahují aminokyselinu L-cystein, která je důležitá pro tvorbu kolagenu v našem těle.
Zelená listová zelenina
Zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta, mangold atd. obsahuje vitamíny a minerály důležité pro tvorbu kolagenu.
Nutrienty, které stimulují syntézu
Tvorbu nebo syntézu kolagenu v těle lze udržovat také konzumací potravin, které obsahují složky stimulující syntézu. Nesoustředíme se tak pouze na rostlinné a živočišné zdroje kolagenu, ale přejdeme přímo k živinám zodpovědným za jeho produkci.
Vitamíny, minerální látky a aminokyseliny patří k těm mimořádně důležitým, které jsou pro výrobu nezbytné.
Příklady živin, které mohou pomoci stimulovat produkci:
Vitamín C
- Ovoce, jako jsou citrony, pomeranče, grapefruity a mandarinky.
- Brambory, jako jsou maliny, jahody, borůvky a brusinky
- Zelenina, například červená a zelená paprika, brokolice
Potraviny s vysokým obsahem lysinu
- Mléčné výrobky jako mléko, jogurty, sýry
(100 g plnotučného mléka obsahuje přibližně 0,8-1,0 g lysinu)
- Mléčné výrobky jako mléko, jogurty, sýry
- Potraviny, jako je krůtí a kuřecí maso
(100 g kuřecích prsou obsahuje přibližně 2,5-3,0 g lysinu)
- Potraviny, jako je krůtí a kuřecí maso
- Tučné ryby, jako je losos, tuňák, makrela apod.
(100 g tuňáka obsahuje cca 2,3 g lysinu)
- Tučné ryby, jako je losos, tuňák, makrela apod.
- Ořechy a semínka, jako jsou arašídy, mandle, vlašské ořechy, pistácie a semínka, například dýňová a sezamová
(100 g arašídů obsahuje přibližně 2,4-2,6 g lysinu.)
- Ořechy a semínka, jako jsou arašídy, mandle, vlašské ořechy, pistácie a semínka, například dýňová a sezamová
Co je lysin
Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo nevytváří a do těla se dostává stravou. Má velký význam při tvorbě kolagenu, protože je hlavní bílkovinou zodpovědnou za strukturu a pružnost kůže, kostí, chrupavek a podobných tkání.
Potraviny s vysokým obsahem prolinu
- Mléčné výrobky, například tvaroh, řecký jogurt.
- Maso, například hovězí a/nebo vepřové
- Ryba, například sardinky, sleď
Co je prolin
Jedná se o neesenciální aminokyselinu produkovanou naším tělem a důležitou strukturní složku molekul bílkovin v těle. Je považována za klíčovou složku kolagenu.
Potraviny s vysokým obsahem mědi a zinku
Měď a zinek se podílejí na samotné syntéze kolagenu a procesech v ní probíhajících - včetně důležité agregační fáze, která zajišťuje spojení kolagenu do vláken, jež následně zjemňují strukturu a pružnost mnoha tkání.
- Ořechy, jako jsou vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy.
- Semínka, například dýňová, slunečnicová, sezamová.
- Mořské plody, například krevety, ústřice, chobotnice.
Závěr
Hladinu kolagenu lze udržovat nebo zvyšovat konzumací potravin nebo specifických diet, které obsahují kolagen nebo vitaminy, minerály a aminokyseliny, které stimulují jeho produkci. S dobrými informacemi a znalostí potravin lze sestavit jídelníček nebo přidat vhodné potraviny, které zajistí dodatečný příjem.
DŮLEŽITÉ:
Před jakoukoli změnou jídelníčku se poraďte se svým výživovým poradcem nebo osobním lékařem, protože nové potraviny mohou být také potenciálními alergeny. Jakákoli změna stravy může být pro tělo velkou změnou, proto je důležité provádět změny kontrolovaně a pomalu. Výše uvedené potraviny nemusí být nejvhodnější pro každého, protože některé z nich mohou ovlivňovat i hladinu cholesterolu.
Obsah recenzoval doktor Samo Stadler, specialista na urgentní medicínu
Tento obsah je určen pro všeobecné informace a poučení a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Přesnou diagnózu a léčbu vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v tomto článku nenahrazují přesnou lékařskou diagnózu a mají pouze informativní charakter.