Hořčík v našem těle zajišťuje více než 300 biologických procesů a funkcí, které tvoří základ našeho celkového zdraví a pohody. Je to minerál, který nám dodává životně důležitou energii, a důležitá živina, která nám dává sílu překonávat každodenní výzvy a dokonce i velké stresy, takže správná výživa a doplňky stravy nebo přípravky s hořčíkem jsou klíčem k udržení jeho dostatečné hladiny v těle.
V následujícím textu vás zveme, abyste se seznámili s potravinami bohatými na hořčík a zjistili, jak s nimi zvýšit jeho příjem do těla a uspokojit potřeby nezbytné pro nejlepší fungování těla.
Co je hořčík
Je to minerál, který naše tělo nezbytně potřebuje k vykonávání mnoha důležitých funkcí a esenciální živina, kterou tělo samo neprodukuje. Primárně ho přijímáme prostřednictvím stravy.
Zdroje ve stravě
Správnou volbou a zařazením určitých potravin do našeho jídelníčku můžeme dosáhnout vyváženého příjmu a spotřeby hořčíku a tělu zajistit vhodné hladiny pro optimální fungování. Hořčík je jako minerál přítomný v mnoha potravinách, které rozlišujeme podle jejich původu:
- Rostlinné zdroje
- Živočišné zdroje
DŮLEŽITÉ:
Před jakýmkoli zásahem do vašich stravovacích návyků se o tom předem poraďte s lékařem nebo výživovým poradcem. Změna stravovacích návyků může být pro tělo velká, proto je klíčové, aby přidávání a/nebo odstraňování potravin bylo promyšlené a kontrolované. Některé potraviny patří mezi alergeny, proto je důležité, abyste se pro výběr potravin rozhodovali také na základě vaší tolerance a zdravotního stavu.
Obecný seznam potravin nejbohatších na minerál hořčík ve stravě:
Rostlinné zdroje
Nejrozsáhlejší zdroj minerálu v přírodě je rostlinného původu. Nejbohatší zdroje hořčíku v rostlinných potravinách jsou:
Zelená listová zelenina
- Špenát
Šálek vařeného špenátu obsahuje cca 157 mg hořčíku. - Mangold
Šálek vařených listů mangoldu obsahuje přibližně 150 mg hořčíku. - Kadeřávek
Šálek vařeného kadeřávku obsahuje přibližně 30 mg hořčíku.
Ovoce
- Avokádo
Avokádo obsahuje cca 58 mg hořčíku. - Banány
Středně velký banán obsahuje cca 32 mg hořčíku.
Ořechy a semena
- Dýňová semena
28g dýňových semen obsahuje cca 150 mg hořčíku. - Mandle
28g mandlí obsahuje cca 80 mg hořčíku. - Slunečnicová semena
28g slunečnicových semen obsahuje cca 37 mg hořčíku.
Luskoviny
- Černé fazole
Šálek vařených černých fazolí obsahuje cca 120 mg hořčíku. - Čočka
Šálek vařené čočky obsahuje cca 71 mg hořčíku.
Celozrnné obiloviny
- Quinoa
Šálek vařené quinoi obsahuje cca 118 mg hořčíku. - Hnědá rýže
Šálek vařené hnědé rýže obsahuje cca 84 mg hořčíku. - Ovesné vločky
28g suchého ovsa obsahuje cca 27 mg hořčíku.
Čokoláda
- 28g tmavé čokolády (70-85% kakaa) obsahuje cca 64 mg hořčíku.
Živočišné zdroje
Kromě rostlinných zdrojů obsahují významné množství hořčíku také některé živočišné zdroje, mezi něž patří:
Maso
- Kuřecí prsa
85g vařených kuřecích prsou obsahuje cca 22 mg hořčíku. - Hovězí maso
85 g vařeného hovězího masa obsahuje cca 20 mg hořčíku. - Vepřové maso
85 g vařeného vepřového masa obsahuje cca 23 mg hořčíku.
Ryby
- Makrela
85g makrely obsahuje cca 82 mg hořčíku. - Losos
85g lososa obsahuje cca 26 mg hořčíku.
Mléčné výrobky
- Jogurt
Šálek obyčejného jogurtu obsahuje cca 30 mg hořčíku. - Mléko
Šálek mléka obsahuje cca 24 mg hořčíku. - Sýr (cheddar)
28 g obsahuje cca 9 mg hořčíku.
Proč ho potřebujeme
Tělu je nepostradatelný minerál, protože umožňuje vykonávání biologických funkcí, které jsou zásadní pro normální fungování těla. Funkce, které podporuje, jsou:
- Metabolismus a produkce energie
Je nezbytný pro syntézu adenosin trifosfátu resp. ATP molekuly, která naše buňky zásobuje energií a umožňuje jejich další fungování.
Také se podílí na mnoha enzymatických reakcích, které provádějí procesy metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. - Správné fungování nervového systému
Ovlivňuje fungování našeho celého nervového systému a umožňuje vykonávání funkcí, které jsou klíčové pro správné fungování mozku, nervových buněk a neurotransmiterů. Reguluje hladiny vápníku a zabraňuje nadměrné svalové stimulaci. - Správné svalové fungování
Podílí se na procesu svalové kontrakce, která tělu zajišťuje resp. umožňuje schopnost pohybu. Je důležitý jak pro aktivaci svalové kontrakce, tak pro uvolněný stav svalů po ní. - Zdraví kostí a zubů
Podílí se na regulaci přívodu vápníku do buněk a tím zajišťuje zdraví kostí a zubů a zabraňuje riziku osteoporózy. - Regulace krevního tlaku
Zajišťuje uvolnění hladkých krevních cév, správnou kontrakci srdečního svalu, reguluje srdeční rytmus a snižuje riziko hypertenze resp. stavu zvýšeného krevního tlaku. - Podpora imunitního systému
Má důležitou roli při budování resp. udržování dobrého imunitního systému, působí protizánětlivě a může snížit možnost infekcí. - Regulace krevního cukru
Hořčík je také důležitý pro udržení zdravé hladiny cukru v krvi, protože ovlivňuje inzulinovou rezistenci a podílí se na enzymatických reakcích potřebných pro metabolismus glukózy.
Doporučené hodnoty denního příjmu
Doporučené hodnoty denního příjmu minerálu Hořčíku (Mg), podle věku a pohlaví.
Tabulka doporučených hodnot denního příjmu pro děti 1-14:
Děti | M | Ž |
1-3 | 80 | |
4-6 | 120 | |
7-9 | 170 | |
10-12 | 230 | 250 |
13-14 | 310 | 320 |
Tabulka doporučených hodnot denního příjmu pro dospívající 15-18:
Dospívající | M | Ž |
15-18 let | 400 | 350 |
Tabulka doporučených hodnot denního příjmu pro dospělé 19-65:
Dospělí | M | Ž |
19-65 let | 350–400 | 300–310 |
Tabulka doporučených hodnot denního příjmu pro těhotné a kojící matky:
Těhotné | 310 |
Kojící matky | 390 |
Tabulka doporučených hodnot denního příjmu pro starší:
Starší | M | Ž |
---|---|---|
>65 let | 350 | 300 |
Příznaky nedostatku
Příznaky nedostatku hořčíku jsou důležitým indikátorem nedostatku minerálu v našem těle, proto je klíčové sledovat fungování svého těla a při změněném fungování zajistit dostatečný příjem do svého těla. Nejčastější příznaky nedostatku mohou být
- Neurologické
Neurologické příznaky nedostatku se nejčastěji projevují jako svalové křeče, mravenčení, bolesti hlavy / migrény. - Kardiovaskulární
Příznaky nedostatku se mohou projevit jako nepravidelný srdeční rytmus resp. arytmie, zvýšený krevní tlak resp. hypertenze. - Muskuloskeletální
Příznaky se mohou projevit jako slabost, únava, bolesti svalů a osteoporóza resp. snížená kostní hustota. - Metabolické
Příznaky se mohou projevit jako inzulínová rezistence a zvýšené riziko rozvoje cukrovky, hypokalémie a hypokalcemie resp. nedostatek vápníku a draslíku. - Psychologické
Příznaky se mohou projevit jako úzkost, deprese, podrážděnost resp. výkyvy nálad. - Gastrointestinální
Příznaky se mohou projevit jako zácpa a/nebo ztráta chuti k jídlu.
Závěr
Naše stravovací návyky dnes stále více podléhají vlivům vnějších faktorů, jako je rychlý životní styl, nedostatek času a přesycenost výběrem, který však představuje pouze uspokojení chuti místo skutečných potřeb těla. Z těchto důvodů stále častěji saháme po stravě, která pro tělo není vhodná, je nezdravá a/nebo obsahuje málo živin, proto se stále častěji setkáváme také s nedostatkem vitamínů a minerálů, na „varovné“ signály však nereagujeme. S návratem zpět, nahlédnutím do našeho životního stylu a odpovídajícím poznáním potravin můžeme vytvořit stravovací rutinu, která vytvoří správný poměr mezi spotřebou a příjmem nezbytných minerálů a zlepší naši pohodu a zdraví.
Obsah zkontroloval: Samo Stadler, dr. med., specialista urgentní medicíny
Obsah je určen pro obecné informace a vzdělávání a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pro přesnou diagnózu a léčbu se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nejsou náhradou přesné lékařské diagnózy a jsou pouze informativní povahy.