Hemoroidy se stávají jedním z nejčastějších zdravotních stavů moderní doby, které přisuzujeme především zhoršené funkci trávicího systému a špatnému výběru stravy, což je však prvním a nejdůležitějším krokem k správnému fungování střev.
S promyšlenými stravovacími návyky a vhodnou dietou se s nimi můžeme přímo vypořádat a omezit rizikové faktory jejich výskytu, pro takový "jídelníček" je však nejprve důležité seznámit se s vhodnými potravinami a jejich přínosy pro zdraví.
V následujícím textu uvádíme všechny potraviny, které mohou výrazně zmírnit již přítomné příznaky hemeroidů a co je nejdůležitější - pomáhají také předcházet jejich vzniku.
Zveme vás ke čtení!
Co jsou
Jsou to oteklé žíly dolní části konečníku a análního otvoru, které mohou způsobit fyzické nepohodlí jako je svědění a krvácení.
Jaké jsou jejich příznaky
Příznaky hemoroidů - jak vnitřních, tak vnějších, mohou vyvolat řadu fyzických nepohodlí, ale mohou se lišit v závislosti na místě výskytu.
Nejčastější, obecně známé jsou:
DŮLEŽITÉ:
V případě, že zaznamenáte jakékoliv změny ve vašem střevním zdraví, změny v procesu vyprazdňování a/nebo změny ve stolici, doporučujeme okamžitě navštívit svého osobního lékaře.
Uvedené příznaky jsou obecně známé a slouží pouze jako vodítko, proto je nutné, abyste při podezření na výskyt hemeroidů okamžitě navštívili svého osobního lékaře, který poskytne také odpovídající diagnózu a, pokud je to nutné, i léčbu. Závažnější příznaky, jako je např. rektální krvácení, nikdy neignorujte, protože mohou být také příznakem jiných závažných střevních stavů nebo onemocnění, které rovněž vyžadují okamžitou lékařskou péči.
Nejčastější příznaky, které lze definovat podle typu hemoroidů, jsou:
Příznaky vnějších
- Krvácení
Světlá červená krev, kterou lze po vykonání potřeby pozorovat na použitém toaletním papíru, v toaletní míse nebo ve stolici. - Bolest a nepohodlí
Nejčastěji je přítomna při sezení nebo vykonávání velké potřeby, popisujeme ji jako ostrou a bodavou. - Svědění a podráždění
Citlivá kůže, otoky a hrbolky jsou podrážděné a svědí.
Příznaky vnitřních
- Krvácení
I u vnitřních hemoroidů je jedním z nejčastějších příznaků krvácení. - Prolaps
Je hemeroid, který z vnitřku vystupuje přes anální oblast a způsobuje silné nepohodlí a bolest. - Slizový výtok
Výtok z análního otvoru, který zvyšuje podráždění kůže kolem anusu.
Význam stravy
Naše strava je jedním z hlavních a klíčových faktorů při léčbě a prevenci hemeroidů, protože s pečlivě vybraným a plánovaným jídelníčkem můžeme přímo ovlivnit jejich výskyt a také jim předejít. Tak si můžeme, se zdravou a vyváženou stravou resp. střevům přátelskými potravinami, zmírnit nepříjemné příznaky a zároveň se postarat o trávení, které usnadní vyprazdňování a zabrání rozvoji hemoroidů v budoucnosti. Strava přímo ovlivňuje faktory důležité pro zdravé trávení, jako jsou:
Změkčení stolice
Vhodná strava nám může zajistit nenáročné a lehké vyprazdňování, protože určité potraviny pomáhají při změkčování stolice a tím organismu umožňují tvorbu výměšku, který je vhodné velikosti a konzistence pro rychlé a snadné vylučování.
Měkká stolice proto střeva nezatěžuje, z organismu vychází snadno a zajišťuje zdraví citlivých oblastí.
Tvrdá stolice se z těla odstraňuje obtížněji, protože v důsledku špatné stravy nemá sekrece správnou konzistenci, která by umožnila snadný odchod z těla, takže vylučování může být obtížné a vyžaduje další namáhání nebo tlak, aby se stolice posunula a odešla ven, což je také jedna z nejčastějších příčin hemoroidů.
Podpora pravidelného trávení
Nejen správné, ale i pravidelné vyprazdňování je důležité, protože udržovaná rutina může pomoci udržovat normální fungování celého trávicího systému.
Pravidelným vyprazdňováním tělu zajistíme včasný výstup všech odpadních a nesprávných látek z těla, zabráníme jejich zadržování v něm a tím přímo snížíme možnost vzniku zácpy.
Hromaděním stolice ve střevech můžeme totiž způsobit změnu její konzistence - stolice se stává tvrdou, způsobuje tlak na okolní žíly a vyvolává zánět, čímž vytváří ideální podmínky pro vznik hemeroidů.
Doporučené potraviny
Zařazení určité stravy resp. potravin do našeho jídelníčku může tedy výrazně pomoci při prevenci rozvoje hemoroidů a/nebo zmírnění jejich příznaků, proto je při řešení těchto problémů prvním krokem přezkoumání osobního jídelníčku, který zajistí správné a zdravé trávení a tím umožní vhodné vyprazdňování.
DŮLEŽITÉ: Před změnou své stravy tj. zařazením nových potravin do našeho jídelníčku a/nebo jejich odebráním, se o tom předem poraďte se svým lékařem nebo výživovým poradcem. Strava je jedním z nejdůležitějších faktorů pro správné fungování našeho organismu a funkci těla, proto mohou být všechny změny drastické. Při sestavování vhodného jídelníčku vám při tom pomůže osobní lékař nebo výživový poradce, protože zařazení a odebrání potravin se vždy provádí podle individuálních potřeb jednotlivce. Před konzumací nových potravin je také vhodné být pozorný na možné alergeny, které mohou obsahovat, a být obeznámen s celkovým zdravotním stavem vašeho těla.
Vlákna
jsou nestravitelné části potravin rostlinného původu, které proto svou cestu našimi trávicími orgány absolvují nezměněné resp. nerozložené. Známe dva typy: rozpustné a nerozpustné.
- Rozpustné
se ve vodě rozpustí a tvoří gelovitou látku. Pomáhají zvětšit objem stolice, činí ji měkčí a tím jí umožňují snadnější průchod trávicím traktem. - Nerozpustné
vodu neabsorbují, pomáhají zvětšit množství stolice, stimulují pohyb střev a umožňují stolici rychlejší průchod trávicím traktem.
Obecné příklady potravin, které mohou usnadnit práci našich trávicích orgánů, jsou:
Celozrnné obiloviny
- Ovesné vločky
1 šálek ovesných vloček obsahuje přibližně 4 g vlákniny. - Celozrnný chléb
2 plátky obsahují přibližně 4 g vlákniny. - Hnědá rýže
Šálek vařené hnědé rýže obsahuje přibližně 3,5 g vlákniny. - Ječmen
Šálek vařeného ječmene obsahuje přibližně 6 g vlákniny.
Ovoce
- Jablka
jedno jablko, středně velké s kůrou, obsahuje přibližně 4-5 g vlákniny. - Hrušky
jedna hruška, středně velká s kůrou, obsahuje přibližně 5,5 g vlákniny. - Jahody
Šálek jahod obsahuje přibližně 8 g vlákniny. - Maliny
Šálek malin obsahuje přibližně 8 g vlákniny. - Sušené švestky
4-5 kusů sušených švestek obsahuje přibližně 3-4 g vlákniny.
Zelenina
- Brokolice
Šálek vařené brokolice obsahuje přibližně 5 g vlákniny. - Mrkev
Středně velká, syrová, obsahuje přibližně 3-4 g vlákniny. - Špenát
Šálek vařeného špenátu obsahuje přibližně 4 g vlákniny. - Celer
Jeden, středně velký a syrový obsahuje přibližně 1,5 g vlákniny. - Růžičková kapusta
Šálek vařené růžičkové kapusty, obsahuje přibližně 4 g vlákniny.
Luskoviny
- Čočka
Šálek vařené čočky obsahuje, přibližně 15 g vlákniny. - Fazole, černá
Šálek vařených, černých fazolí obsahuje, přibližně 12-15 g vlákniny. - Cizrna
Šálek vařené cizrny obsahuje,: přibližně 12-14 g vlákniny. - Hrách
Šálek vařeného hrachu obsahuje, přibližně 9 g vlákniny.
Ořechy a semena
- Mandle
Přibližně 23 mandlí obsahuje 3,5 g vlákniny. - Slunečnicová semena
3 lžíce slunečnicových semen obsahují, přibližně 3 g vlákniny. - Lněná semena
1 lžíce mletých lněných semen, obsahuje přibližně 2 g vlákniny. - Chia semena
1 lžíce syrových chia semen obsahuje, přibližně 5 g vlákniny.
Doporučené denní množství vlákniny platí:
U dospělých, ve výši nejméně 30 g/den.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální kyseliny, které naše tělo samo neprodukuje a musíme je do těla dodat sami. Mají řadu protizánětlivých vlastností, které snižují záněty v trávicím traktu, pomáhají při regulaci pohybu střev a zlepšují průchod stolice.
Nejdůležitější jsou tři hlavní typy Omega-3 mastných kyselin:
- EPA (eikosapentaenová kyselina),
- DHA (dokosahexaenová kyselina)
- ALA (alfa-linolenová kyselina),
které se nacházejí v potravinách, jako jsou tučné ryby, lněné semeno apod.:
Losos
Je jedním z nejbohatších zdrojů Omega-3 mastných kyselin, 100 gramů lososa obsahuje:
- EPA (eikosapentaenové kyseliny): přibližně 400-500 mg
- DHA (dokosahexaenové kyseliny): přibližně 900-1,000 mg
Makrela
Také makrela je považována za jeden z nejbohatších zdrojů Omega-3 mastných kyselin, 100 gramů syrové makrely obsahuje:
-EPA (eikosapentaenové kyseliny): přibližně 400-500 mg
-DHA (dokosahexaenové kyseliny): přibližně 500-600 mg
Sardinky
Sardinky jsou dalším vynikajícím zdrojem Omega-3 mastných kyselin, 100 gramů syrových sardinek obsahuje:
- EPA (eikosapentaenová kyselina): přibližně 200-300 mg
- DHA (dokosahexaenová kyselina): přibližně 400-500 mg
Lněné semeno
Lněná semena jsou vynikajícím zdrojem rostlinné formy Omega-3 mastných kyselin
- 1 lžíce obsahuje přibližně 2.5g ALA (alfa-linolenové kyseliny)
Probiotické potraviny
Hrají klíčovou roli při udržování zdravého trávení, normálním fungování trávicího systému a tím přímo ovlivňují prevenci a možnosti vzniku hemeroidů. Přidáním probiotických potravin do našeho jídelníčku můžeme výrazně podpořit střevní funkci, zlepšit své trávení a zajistit si také silný imunitní systém, který se bude ještě více bránit proti hemoroidním zánětům.
Potraviny, vysoce nasycené prospěšnými probiotickými bakteriemi resp. probiotiky jsou:
Jogurt
Je jedním z nejpopulárnějších zdrojů probiotik, při výběru je důležité zvolit ten, který obsahuje živé a aktivní kultury probiotických bakterií.
Kefír
Je fermentovaný mléčný nápoj, podobný jogurtu, který obsahuje více různých druhů probiotických bakterií resp. probiotik.
Kysané zelí
Je fermentovaná zelenina, vysoce nasycená jak probiotiky, tak i vlákninou, která podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech.
Dostatečná hydratace
Dostatečný příjem tekutin do těla je jedním z klíčových faktorů, které přímo ovlivňují naše trávení, protože také pomáhá při udržování a tvorbě správné konzistence našeho výměšku resp. přispívá k snadnějšímu vyprazdňování stolice. Usnadněný proces může výrazně přispět k zmírnění příznaků, vzniklých v důsledku hemeroidů a také zabránit jejich vzniku.
Dostatečným příjmem tekutin tak zajistíme vyvážený pohyb střev, snadnější průchod stolice trávicím traktem a vylučování, což účinně zabrání napínání a uvolní tlak na rektální žíly.
Potravinové doplňky
Pro jednotlivce, kteří se potýkají s možnými stravovacími omezeními, jsou k dispozici také četné potravinové doplňky, připravené z rostlinných extraktů, které svým působením pomáhají při zmírňování příznaků, vzniklých v důsledku rozvoje hemoroidů nebo působí také jako prevence.
Proktolex kapsle obsahují extrakty zcela přírodních složek jako jsou pohanka, oves, vilín a kaštan, které pozitivně ovlivňují žilní nedostatečnost, propustnost a křehkost kapilár, posilují žíly, zlepšují krevní oběh a přispívají také ke snižování tlaku v žilách konečníku.
Závěr
Naše stravovací návyky jsou ty, které zajišťují správné fungování těla, proto je při řešení výzev, které přinášejí hemoroidy, nutné, abychom si vzali potřebný čas pro sebe, svůj jídelníček prozkoumali a zajistili si také znalosti, které nám pomohou při porozumění vlastnostem potravin, které jsou pro zdraví našeho trávení klíčové. Je důležité, abychom se o problémech a stravovacích návycích poradili také s osobním lékařem nebo výživovým poradcem a získali ještě nestranný názor, který nás na cestě k lepšímu trávicímu zdraví podpoří ještě více.
Obsah zkontroloval: Samo Stadler, dr. med., specialista urgentní medicíny
Obsah je určen pro obecné informace a vzdělávání a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pro přesnou diagnózu a léčbu se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nejsou náhradou přesné lékařské diagnózy a jsou pouze informativní povahy.