Cholesterol – jaké jsou optimální hodnoty, jak ho měřit

Doba čtení: 16 minut
Featured Image

Cholesterol je voskovitá, strukturní tuková látka a je klíčovým stavebním prvkem buněčných membrán. Hraje důležitou roli ve fungování a rovnováze organismu, protože je zodpovědný za produkci hormonů a vitaminu D.

Může být cholesterol škodlivý?

Cholesterol je pro lidský organismus nezbytný, ale pokud ho máme příliš mnoho, může být pro naše zdraví hrozbou. Vyrábí se v játrech, odkud putuje krví do buněk vázaný společně se speciálními tuky - lipoproteiny. Do těla se dostává také prostřednictvím stravy (výhradně potravinami živočišného původu).

O nadměrném množství cholesterolu hovoříme tehdy, pokud ho do těla přijímáme příliš mnoho stravou nebo pokud je jeho nadbytek způsoben různými onemocněními (např. cukrovkou, onemocněním štítné žlázy), některými léky nebo dokonce genetickou vadou.

Jak ji měříme

Holesterol se měří pomocí krevního testu zvaného lipidový profil nebo lipidový panel, který určuje celkový cholesterol v krvi.

Testování se provádí v laboratoři na základě doporučení osobního lékaře nebo ověřeného poskytovatele biochemických vyšetření krve. Pro měření je nutné být nalačno, což znamená, že byste neměli jíst nejméně 9-12 hodin před testem a můžete pít pouze vodu. Proto se doporučuje, aby se laboratorní testy prováděly ráno, kdy je člověk ospalý, odpočatý a uvolněný. Nejvhodnější doba pro laboratorní testy je ráno mezi 7. a 10. hodinou.

Testování

Při absenci dědičného rizika nebo zvýšeného rizika se testování provádí každých pět let u mužů (ve věku 35 let a více) a u žen (ve věku 45 let a více).

Referenční hodnoty

Doporučují se následující horní hranice cholesterolu:

-   Celkový cholesterol (děti)<4,7 mmol/l

-   Celkový cholesterol (dospělí) <5,0 mmol/l

Pokud hladina cholesterolu v krvi překročí 5 mmol/l, je hladina cholesterolu v krvi příliš vysoká.

https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/understanding-your-cholesterol-test-results-(referenční hodnoty cholesterolu)

Jaké jsou druhy cholesterolu

Existuje několik typů cholesterolu, z nichž nejznámější jsou cholesterol v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) a cholesterol v lipoproteinech o vysoké hustotě (HDL). Kromě toho existují další typy cholesterolu a lipidových částic, jako jsou triglyceridy, lipoproteiny o velmi nízké hustotě (VLDL). Hladina cholesterolu se skládá z celkové hustoty lipoproteinů a triglyceridů.

Jaké jsou typy cholesterolu

Existuje několik typů cholesterolu, z nichž nejznámější jsou cholesterol v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) a cholesterol v lipoproteinech o vysoké hustotě (HDL). Kromě toho existují další typy cholesterolu a lipidových částic, jako jsou triglyceridy, lipoproteiny o velmi nízké hustotě (VLDL). Hladina cholesterolu se skládá z celkové hustoty lipoproteinů a triglyceridů.

LDL 

Také nazývaný "zlý" cholesterol, protože způsobuje postupné ukládání tuku v tepnách a žilách, což postupně vede k ateroskleróze, onemocnění srdce a cév. Je zodpovědný za transport cholesterolu z jater do buněk. Pokud je ho v těle příliš mnoho, může vést k hromadění plaku v tepnách, což zvyšuje riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění.

HDL

Je také nazýván  "dobrým" cholesterolem, protože plní ochrannou funkci a pomáhá odplavovat "špatný" cholesterol LDL z cév zpět do jater, kde je rozkládán a později vylučován z těla. je zodpovědný za transport cholesterolu z buněk do jater, kde je přeměněn na formu, kterou může tělo využít nebo vyloučit z těla. Vyšší hladina cholesterolu snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Celkem

Představuje celkový cholesterol v krvi a je součtem hladin LDL a HDL.

Triglyceridy a souvislost

Jedná se o tuky, které ukládají nevyužité kalorie v tukových tkáních a v těle. Jsou produkovány samotným tělem, ale jsou také vnášeny prostřednictvím stravy. Jejich vysoká hladina je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, zejména pokud je současně zvýšený LDL cholestrol.

Co ho ovlivňuje

Hladinu cholesterolu ovlivňuje především náš životní styl, strava, stres, ale také genetika... Důležité je udržovat fyzickou i psychickou rovnováhu spolu se zdravou stravou.

Strava a doplňky stravy

Klíčové je omezit příjem nasycených a trans nasycených tuků (červené maso, mléčné výrobky, plnotučné mléko, smažené potraviny) a nahradit je nenasycenými tuky (rostlinné oleje).

Zřekněte se zlozvyků, jako je alkohol a kouření, protože ty pouze zvyšují riziko srdečních onemocnění. Měli bychom také omezit příjem sladkých nápojů, jednoduchých sacharidů (např. výrobků z bílé mouky) a jíst více vlákninových potravin, zeleniny a ovoce.

Životní styl a fyzická aktivita

Na hladinu cholesterolu má velký vliv také sezení a omezený pohyb, protože v okamžiku, kdy si sedneme, se zastaví svalová aktivita nohou. Sníží se počet spálených kalorií a po dvou hodinách sezení klesne hladina dobrého cholesterolu o 20 %. Bylo prokázáno, že cvičení nebo aktivita mají přímý vliv na tvorbu triglyceridů a zvýšení energetického výdeje triglyceridy ještě více snižuje.

Genetika a dědičnost

Zvýšená hladina cholesterolu může být také způsobena dědičnými (genetickými) chorobami; cukrovkou 2. typu, nedostatečnou činností štítné žlázy nebo mutací LDL receptoru (familiární hypercholesterolémie).

Zdraví

Když se hladinu cholesterolu nepodaří snížit změnou životního stylu, používají se k léčbě léky, z nichž nejběžnější a nejosvědčenější jsou statiny. Statiny regulují hladinu cholesterolu, ale musí se užívat celoživotně, protože bohužel poruchu nevyléčí.

Pokud se statiny nepodaří dosáhnout dostatečného snížení, předepisuje se také ezetimib, který brání přestupu cholesterolu ze stravy a z trávicího traktu do těla.

Potraviny, které ho snižují

Promyšlená a zdravá strava je klíčovým faktorem při snižování cholesterolu a výsledky se projeví nejrychleji.

Vláknina

Vláknina je složitý sacharid, který lidské tělo nedokáže strávit. Nacházejí se v potravinách rostlinného původu. Existují dva typy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Pomáhají snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu, zasytí a pomáhají kontrolovat chuť k jídlu, regulovat hladinu cukru v krvi a přispívají ke zdravé střevní flóře.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou látku. Při kontaktu s vodou nabobtná na mnohonásobek svého původního objemu. Poskytují tělu pocit sytosti a podporují pravidelnou stolici. Dobrými zdroji rozpustné vlákniny jsou: ovesné vločky, fazole, hrách, ovoce (jablka, hrušky, švestky, fíky, nektarinky, meruňky) a zelenina (mrkev, fazole, hrách, kapusta).

Nehmotná vláknina

Rozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a urychluje průchod potravy trávicím systémem. Ovlivňují vstřebávání žlučových kyselin a podporují pravidelnou stolici. Jsou vhodné zejména pro osoby, které trpí pravidelnou zácpou nebo mají nepravidelnou stolici. Dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny jsou celozrnné obiloviny (otruby, hnědá rýže), ořechy, semena a zelenina (brokolice, celer, brambory), lněné semínko.

Kolik vlákniny potřebujeme

Doporučený denní příjem závisí na pohlaví, ale obvykle se pohybuje mezi 21 a 38 gramy.

Tabulka 1: doporučený příjem vlákniny podle pohlaví a roku pro dospělé

Muži38 g31 g
 do 50 letnad 50 let
Ženy25 g21 g

Tabulka 2: doporučený příjem vlákniny pro děti podle věku

 2 - 5 let6 - 9 let10 a více let
Vláknina15 g21 g25 g

Zdroj: https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

Zdravý tuk

Mastné kyseliny jsou klíčové živiny, které pomáhají zlepšovat metabolismus, snižovat hladinu cholesterolu a snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zdravé tuky jsou dobré mastné kyseliny a jsou klíčovou součástí vyvážené stravy a průvodcem zdravého stravování. 

Dělí se na nenasycené mastné kyseliny, mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny. 

Jezení zdravých mastných kyselin napomáhá vitalitě a podporuje celkové zdraví organismu. Mezi dobré zdroje zdravých tuků patří olivový olej, avokádo a ořechy.

Monononenasycené tuky

Jedná se o typ zdravých a dobrých tuků, které jsou při pokojové teplotě tekuté, ale po zchlazení ztuhnou. Pomáhají udržovat zdravou hladinu dobrého HDL cholesterolu a snižují hladinu špatného LDL cholesterolu, mají protizánětlivé účinky a pomáhají udržovat normální hladinu cukru.

Tyto tuky, známé také jako omega-7 a omega-9, se nacházejí především v tucích rostlinného původu. Nacházejí se v rostlinném oleji, ořeších, semenech a avokádu.

Polynenasycené tuky

Jedná se o další typ kvalitních a zdravých tuků, které jsou nezbytné pro vitalitu a zdraví organismu. Patří mezi ně omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Hlavními zdroji omega-3 mastných kyselin jsou především tučné ryby (sardinky, losos, makrela), chia semínka, ořechy, mořské řasy atd.

Mastné kyseliny omega-6 se nacházejí především v rostlinných olejích, sóji, slunečnicových semínkách a kukuřičném oleji. 

Mastné kyseliny omega-3

Jedná se o mastné kyseliny, které jsou mimořádně důležité pro zdraví a fungování organismu. Podporují funkci mozku, mnoho protizánětlivých procesů, duševní rovnováhu, zdravý zrak a hlavně: zdravé srdce tím, že zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu, zabraňují tvorbě krevních sraženin a snižují hladinu triglyceridů a krevní tlak.

Zdroje omega-3 mastných kyselin se rozlišují podle typu ALA (kyselina alfa-linolenová), EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

Potraviny bohaté na omega-3 zahrnují tučné ryby, jako je losos, makrela a sardinky.

ALA

Kyselina alfa-linolenová neboli ALA je esenciální omega-3 mastná kyselina potřebná pro normální růst a fungování organismu. Naše tělo je nevytváří a můžeme je přijímat pouze stravou. Nacházejí se ve lněných semínkách, lněném a řepkovém oleji, semínkách chia, vlašských ořeších atd.

Protože se ALA v těle přeměňuje také na mastné kyseliny EPA a DHA, hraje důležitou roli, protože je známo, že tyto kyseliny mají pozitivní vliv na činnost srdce a mozku - podílejí se na snižování krevního tlaku a hladiny triacylglycerolů v krvi a působí protizánětlivě.

EPA

EPA neboli eikosapentaenové kyseliny jsou kyseliny přeměněné z ALA kyselin a kyseliny získané ze stravy; jejich hlavními zdroji jsou především tučné mořské ryby (losos, makrela, sleď), rybí tuk a také mořské řasy. Jejich přítomnost v těle přispívá k normálnímu fungování, protizánětlivým procesům, dobré pohodě a duševní rovnováze.

DHA

DHA neboli dokosahexaenové kyseliny, stejně jako EPA, vznikají přeměnou ALA kyselin a jejich použitím v potravě. Obsah těchto mastných kyselin v těle hraje klíčovou roli při normálním vývoji a fungování mozku. Jsou stavebním kamenem sítnice a pomáhají udržovat dobrý zrak, podporují protizánětlivé procesy a snižují riziko srdečních onemocnění.

Rostlinné steroly a stanoly

Steroly a stanoly jsou zvláštním typem tuků, které se nacházejí v rostlinných olejích, ořeších, semenech a obilovinách, ovoci a zelenině, luštěninách, celozrnných obilovinách, sójových výrobcích atd.

Přirozeně se vyskytují v malém množství, které nestačí k nasycení potřeb organismu, ale dnes se do mnoha výrobků přidávají i průmyslově.

Steroly a stanoly působí tak, že zabraňují vstřebávání cholesterolu ve střevech a následně snižují množství cholesterolu, které se dostává do srdce. Výsledkem je nižší hladina "špatného" LDL cholesterolu. 

Antioxidanty

Jedná se o důležité ochranné sloučeniny, které chrání naše buňky před volnými radikály a oxidačním stresem tím, že je neutralizují, a tím zabraňují mnoha nemocem a degeneraci buněk související s věkem. 

Antioxidanty mají mnoho zdravotních výhod, podporují celkové fyzické zdraví, snižují a zabraňují škodlivým zánětům v těle, snižují riziko vzniku rakoviny a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Existuje několik typů antioxidantů, které přijímáme prostřednictvím potravin. Mezi nejznámější a nejčastěji zmiňované patří:

VITAMINY A, C a E

jsou přirozeně obsaženy v ovoci (pomeranče, citrony, ananas atd.), zelenině (kapusta, brokolice, zelí atd.), ořechách, semenech a olejích.

Flavonoidy

jsou antioxidanty rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině (jablka, brusinky, maliny, borůvky atd.), čaji (zelený čaj) a červeném víně.

Polyfenoly

antioxidanty obsažené v bobulovitém ovoci (třešně, jahody atd.), hořké čokoládě a kávě.

Selén a zinek

Tyto dva minerály, které působí jako antioxidanty, se nacházejí v ořeších, semenech a celých zrnech.

Jaká jsou rizika při vysokých hladinách

Zvýšená hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorem aterosklerózy. Jedná se o proces, při kterém se nadbytečný cholesterol ukládá ve stěnách tepen, což způsobuje jejich postupné zužování nebo nakonec ucpání. To má za následek kardiovaskulární onemocnění, z nichž některá jsou životu nebezpečná.

Kardiovaskulární onemocnění

Vysoká hladina LDL-cholesterolu je jedním z hlavních rizikových faktorů ischemické choroby srdeční, která může vést ke vzniku anginy pectoris. K té dochází, když se cévy v srdci zúží do té míry, že se při námaze nedostatečně prokrví srdeční sval. To má za následek bolest, zpočátku při námaze, ale později i v klidu. 

Hromadění plaku může způsobit srdeční infarkt, který může mít za následek trvalé poškození nebo dokonce smrt. V takovém případě dojde k ucpání cévy v srdci a odumření neprokrvené části srdečního svalu. 

Periferní arteriální onemocnění

Při tomto onemocnění dochází k neprůchodnosti nebo dokonce k úplnému ucpání tepen dolních končetin, což způsobuje charakteristické příznaky, jako je bolest, křeče a potíže s chůzí.

Mrtvice

Ucpání cévy v mozku způsobuje mrtvici, která může mít za následek trvalé postižení nebo dokonce smrt.

Snížený průtok krve

Vysoká hladina cholesterolu může snížit průtok krve celým tělem a zásobování orgánů a částí těla kyslíkem. To může vést ke sníženému průtoku krve ledvinami a poruchám erekce.

Gangréna

Ateroskleróza může mít za následek také ucpání cév, které vyživují ruce, nohy, střeva atd. Ucpaná tepna může způsobit odumření tkáně, které se nazývá gangréna.

Závěr

Správný a zdravý životní styl přináší a odráží výsledky v duševní i fyzické pohodě.

Správným výběrem stravy, fyzickou aktivitou a kontrolovanou přiměřenou tělesnou hmotností můžeme udělat největší krok k vyrovnané hladině cholesterolu v krvi. důležité jsou včasné návštěvy lékaře a pravidelné testy cholesterolu v krvi. Testování lze provádět také prostřednictvím diagnostických laboratoří, jako jsou Medicare Plus, SYNLAB, Holmed.

Často kladené otázky

Souvisí vysoký cholesterol s krevním tlakem?

V důsledku zvýšené hladiny cholesterolu se v tepnách hromadí plak. Tím se tepny zužují a jsou méně hladké, což omezuje průtok krve. V důsledku toho se také zvyšuje krevní tlak.

Jak často byste si ho měli měřit?

Doporučuje se nechat si udělat testy každých 5 let nebo podle doporučení vašeho osobního lékaře.

Mohou mít děti vysoký cholesterol?

Děti mohou mít zvýšenou hladinu cholesterolu, což výrazně ovlivňuje jejich růst a vývoj. V pozdějším věku to může vést k různým zdravotním rizikům a problémům.

Může být hladina zvýšená, i když nemám žádné příznaky?

Je možné mít zvýšenou hladinu cholesterolu bez viditelných příznaků. Často se jí říká "tiché" onemocnění, protože v počátečních stadiích obvykle nezpůsobuje žádné specifické příznaky ani potíže. 



Obsah recenzoval doktor Samo Stadler, specialista na urgentní medicínu

Tento obsah je určen pro všeobecné informace a poučení a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Přesnou diagnózu a léčbu vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v tomto článku nenahrazují přesnou lékařskou diagnózu a mají pouze informativní charakter.

 

Sdílejte:

Nikdy nezmeškejte naše záznamy a buďte v obraze!

Nikdy nezmeškejte nové produkty, skryté nabídky a aktuální propagační akce. Postaráme se, abyste byli včas informováni.