Kandida je dobře známá kvasinka neboli houba, jejíž přítomnost v těle je nezbytná, avšak její nadměrné množení může způsobit řadu zdravotních potíží, které výrazně ovlivňují jak fyzickou, tak i duševní pohodu. Proto je důležité věnovat pozornost jednomu z nejdůležitějších faktorů pro udržení její správné hladiny v těle - stravě.
V tomto příspěvku se zaměřujeme na vhodnou dietu, resp. představujeme soubor potravin, které zabraňují nadměrnému růstu a zajišťují správnou střevní flóru, a potraviny, kterým je nutné se vyhnout, protože mohou růst kvasinek pouze podpořit.
Zveme vás ke čtení!
Co je kandida?
Kandida neboli Candida Albicans je druh kvasinek neboli hub z rodu Candida (kandida), který je přirozeně přítomen ve střevech, ústech a na kůži. Je součástí mikrobioty neboli střevní flóry a v malých množstvích je nezbytný, ale při nadměrném růstu může způsobit řadu infekcí.
Nejčastější příznaky růstu
Kandida je houba, která se může šířit velmi rychle, proto je důležité sledovat své osobní pocity, trávení, stav intimních oblastí, kůže a také ústní dutiny, protože tyto oblasti mohou jako první ukázat známky jejího nadměrného růstu nebo infekce.
DŮLEŽITÉ: Uvedené příznaky jsou obecně známé, což znamená, že se mohou mezi jednotlivci lišit. Při podezření na infekci způsobenou Candida Albicans se okamžitě obraťte na svého osobního lékaře, který po vyšetření poskytne také odpovídající diagnózu a léčbu, pokud je to nutné.
Obecně známé a nejčastější příznaky infekcí jsou:
U žen
- Vaginální kandidóza
je infekce vaginální oblasti způsobená nadměrným růstem kandidy. Může se projevit řadou nepříjemných příznaků, jako je svědění, vaginální výtok, bolestivé močení a/nebo bolestivý pohlavní styk.
U mužů
- Genitální kandidóza
Je houbová infekce mužské genitální oblasti, která se může projevit příznaky, jako je zarudnutí a svědění na pohlavním orgánu, bolestivý pohlavní styk, bílé vyrážky nebo červené skvrny na pohlavním orgánu, olupování kůže.
U dětí
Infekce kandidou u dětí vyžadují zvláštní pozornost, proto se při podezření na infekci Candida Albicans u dítěte okamžitě obraťte na pediatra, osobního lékaře nebo kvalifikovaného zdravotnického odborníka.
Nejčastější příznaky infekce Candida Albicans u dětí jsou:
- soor neboli infekce ústní dutiny
která se nejčastěji projevuje příznaky jako jsou bílé povlaky uvnitř, bolesti ústní dutiny a obtížné krmení. - plenková vyrážka
(neboli kandidóza kůže), která se může projevit příznaky jako jsou vyrážky, puchýřky a olupující se kůže.
Potraviny, které zařadíme do diety
Jedním z nejčastějších faktorů pro prevenci růstu kandidy jsou naše stravovací návyky, proto je nezbytné podívat se také na svůj jídelníček a zajistit, aby obsahoval potraviny, které zabraňují růstu kvasinek neboli hub a ve střevech podporují činnost prospěšných bakterií.
Obecné příklady potravin, které jsou prospěšné pro udržení zdravé střevní mikroflóry neboli rovnováhy bakterií, mohou být:
Zelená zelenina
Zelenina může být vynikajícím zdrojem vlákniny, která ve střevech slouží jako živina prospěšným bakteriím neboli probiotikům. Tyto živiny jsou pro probiotika nezbytné, protože pouze jejich růst ve střevech může obsadit místa patogenním neboli škodlivým bakteriím a tím příznivě ovlivnit naše zdraví.
Listová zelenina
Špenát, kapusta, salát a rukola jsou bohatým zdrojem antioxidantů a vlákniny, které slouží jako přírodní prebiotika neboli živiny pro probiotika, podporují jejich aktivitu a přispívají k vyvážené střevní flóře.
Křížatá zelenina
Je to zelenina, pojmenovaná podle křížového tvaru květů s okvětními lístky, jako je brokolice, květák, růžičková kapusta a zelí. Obsahují vysoký obsah vlákniny a tím umožňují dobrou probiotickou aktivitu ve střevech.
Cukety a okurky
Obsahují nízké množství kalorií a jsou bohaté na vodu, a svou hydratací pomáhají udržovat zdraví trávicího systému.
Probiotické potraviny
Jsou potraviny, které obsahují živé mikroorganismy probiotik, jejichž přítomnost ve střevech podporuje činnost imunitního systému, přispívá ke zdravému, pravidelnému trávení a celkovému zdraví těla. Obecně známé probiotické potraviny jsou:
Jogurt a kefír
Obsahují živé kultury probiotik a pomáhají při obnově a kolonizaci prospěšných bakterií ve střevech.
Fermentovaná zelenina
Kysané zelí a kimchi jsou také nasyceny přírodními probiotiky, které pomáhají při obnově a kolonizaci prospěšných bakterií.
Kombucha
Je fermentovaný čajový nápoj, bohatý na probiotika.
Bílkoviny a zdravé tuky
Libové bílkoviny, rostlinné zdroje bílkovin a zdravé tuky dodávají tělu esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst a činnost prospěšných bakterií.
Libové bílkoviny
Kuřecí, krůtí, ryby a rostlinné zdroje bílkovin (např. tofu a luštěniny) jsou vynikajícím zdrojem esenciálních aminokyselin a podporují růst a činnost prospěšných bakterií.
Zdravé tuky
Avokádo, olivový olej, ořechy a semena jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků a pomáhají při vstřebávání živin ve střevech a tím podporují činnost prospěšných bakterií.
Kokosový olej
Má vysoké protiplísňové vlastnosti a může být použit i při vaření.
Česnek
Česnek je známý svými přírodními protiplísňovými vlastnostmi, může být konzumován syrový nebo použit při vaření.
Doplňky stravy
Velkou pomoc při prevenci infekcí přináší také konzumace doplňků stravy, probiotik neboli prebiotik, protože nám mohou pomoci znovu nastolit nebo udržovat vhodně vyváženou střevní mikrobiotu a tím snížit nadměrný růst kandidy.
Potraviny, kterým je lepší se vyhnout
Kromě potravin, které jsou doporučeny ke konzumaci, jsou obecně známé také ty, které výrazně a rychle podporují růst nežádoucí houby v těle, proto je nezbytné podívat se na svůj jídelníček a vyloučit z něj případné potraviny, které by takovou aktivitu podporovaly.
Obecně známé potraviny, které houbám prospívají neboli kterým se vyhneme, jsou:
Cukry a sladidla
Rafinované cukry a přírodní sladidla jsou považovány za základní zdroj živin pro Candida Albicans, protože cukr jim poskytuje energetický zdroj pro růst a množení. Pro prevenci růstu kandidy je tedy nezbytné odstranit ze svého jídelníčku všechny cukry a sladidla.
Rafinované cukry
Bílý cukr, hnědý cukr a vysokofruktózové sirupy mohou podporovat růst kandidy, proto je nezbytné odstranit z jídelníčku pečivo, sladkosti a sladké nápoje..
Přírodní cukry
Med, javorový a agávový sirup jsou sice přírodní zdroje cukru, ale přesto podporují růst kandidy.
Umělá sladidla
Aspartam, sukralóza a sacharin mohou ovlivnit střevní flóru a tím podpořit růst kandidy.
Zpracované, rafinované potraviny
Bílá mouka
A potraviny z ní vyrobené (bílý chléb, těstoviny, pečivo atd.) obsahují mnoho sacharidů, které podporují růst kandidy.
Zpracované svačinky
Čipsy, sušenky a krekry atd., mohou obsahovat skryté cukry, konzervanty a aditiva, které negativně ovlivňují rovnováhu mikroorganismů ve střevech.
Konzervované potraviny
Předpřipravené a konzervované potraviny (připravené omáčky, konzervované ovoce atd.) obsahují přísady, konzervanty a cukry, které podporují růst kandidy.
Alkohol a kofein
Alkoholické nápoje
Alkoholické nápoje (např. pivo, víno atd.) narušují trávicí systém a tím negativně ovlivňují imunitní systém a umožňují růst kandidy.
Kofeinové nápoje
Kofein může ovlivnit střevní flóru a následně činnost imunitního systému a tím poskytuje příležitost pro růst hub.
Sycené nápoje
Perlivé nápoje obsahují cukry a/nebo umělá sladidla, která mohou umožnit růst kandidy.
Závěr
Vědomí o potravinách a jejich vlastnostech může být vynikajícím prvním a nejdůležitějším krokem k eliminaci nadbytečných bakterií Candida, vyvážené mikrobiotě a následně také k lepšímu fungování trávicího systému a lepšímu pocitu.
Je důležité být dobře informován o potravinách a jejich obsahu živin, vyřadit z jídelníčku potraviny, které podporují aktivitu kandidy, a dodržovat tuto dietu. Díky získaným znalostem a troše vytrvalosti můžeme brzy očekávat osvobozující výsledky, které se projeví jak ve zlepšení trávení, tak v dobré náladě.
Obsah zkontroloval: Samo Stadler, dr. med., specialista urgentní medicíny
Obsah je určen pro obecné informace a vzdělávání a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pro přesnou diagnózu a léčbu se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nejsou náhradou přesné lékařské diagnózy a jsou pouze informativní povahy.