Probiotika – co jsou a proč jsou nezbytná pro zdraví

Doba čtení: 17 minut
Featured Image

Naše zdraví začíná ve střevech, protože až 70 % síly našeho imunitního systému závisí na stavu a rovnováze střevní flóry, za kterou jsou do značné míry zodpovědné právě probiotika.
Tyto mikroorganismy neboli bakterie jsou svým působením odpovědné za správné fungování našeho trávicího systému, upravené trávení, pocit pohody a dokonce i imunitní reakci, jejichž stav je zároveň zpětným ukazatelem rovnováhy střevních kultur.
Na dobrou rovnováhu může mít vliv několik faktorů, je však známo, že ji lze podpořit správnou výživou a také doplňky stravy.

V tomto příspěvku prozkoumáme význam probiotických kultur - proč jsou tak důležité a čím jsou tak významné - a získané znalosti můžete využít k tomu, abyste si pro sebe vybrali ta nejúčinnější probiotika.

Co jsou probiotika

Jsou to živé mikroorganismy, nejčastěji bakterie nebo kvasinky, které pomáhají ve střevech udržovat nebo obnovovat zdravou rovnováhu mikroorganismů. Svým působením ovlivňují zdraví střev, stav imunitního systému a celkovou pohodu. 

Jak fungují

Jsou nezbytným prvkem pro zdravá střeva, protože svými vlastnostmi přinášejí mnoho výhod. Působí tak, že obnovují a pomáhají udržovat zdravou rovnováhu mikroorganismů, zlepšují trávení, posilují imunitní systém a předcházejí a léčí infekce.

Vylučují patogeny

Zaujímají místo na střevní sliznici a tím brání patogenním bakteriím, aby se přichytily a kolonizovaly. „Odebírají“ a spotřebovávají živiny, které by jinak spotřebovaly patogenní bakterie, a tím snižují možnost jejich růstu.

Vylučují antimikrobiální látky

Některé probiotické bakterie produkují bakteriociny*, které ničí nebo inhibují růst patogenních neboli zdraví škodlivých bakterií, probiotika jako Lactobacillus produkují kyselinu mléčnou, která ve střevech snižuje pH a tím vytváří nepříznivé prostředí pro patogeny.

Bakteriociny jsou produkty bakterií neboli antimikrobiální nebo proteinové látky, které mají schopnost inhibovat růst nebo ničit jiné bakterie. Jsou součástí přirozeného způsobu přežití bakterií, který představuje soutěž o zdroje a prostor.

Posilují střevní bariéru

Probiotika stimulují střevní buňky k produkci hlenu, který posiluje ochrannou vrstvu střevní stěny.

Zlepšují imunitní reakci

Mohou stimulovat produkci protilátek a aktivovat imunitní buňky ke zvýšení jejich reakce proti patogenům neboli škodlivým buňkám a tím zlepšují imunitní odpověď a odolnost.

Podporují syntézu

Jsou známé svou schopností fermentace, kterou fermentují i vlákna ve střevech a tím produkují krátkořetězcové mastné kyseliny, důležité pro výživu střevních buněk, snížení zánětů a udržování vyvážené střevní flóry.
Některé probiotické skupiny jsou schopné také syntézy vitamínů, jako je vitamín K a některé vitamíny B.

Odstraňují dysbiózu

Podporují růst a fungování prospěšných bakterií a tím udržují zdravou a vyváženou střevní flóru a odstraňují dysbiózu* neboli nerovnováhu. Svým „bojem“ o zdroje a prostředí, vylučováním antimikrobiálních látek, inhibují také růst patogenních neboli škodlivých bakterií.

Dysbióza* je nerovnováha mikroorganismů ve střevní mikroflóře, což znamená, že škodlivé mikroorganismy (bakterie, houby, viry a/nebo paraziti) osídlují naše střeva v nadměrném množství nebo je přítomnost prospěšných mikroorganismů, které flóru udržují zdravou, nedostatečná.

Co je mikroflóra neboli mikrobiota

Mikroflóra neboli mikrobiální ekosystém, mikrobiota a v našem případě hovorově také střevní flóra, je soubor mikroorganismů, které osídlují střevní prostředí. Toto prostředí obsahuje bakterie, viry a houby, které svým působením ovlivňují trávení, trávicí a imunitní systém, celkové zdraví a také pocit pohody.

Výhody pro zdraví

Probiotika jsou nepostradatelným faktorem zdraví střev, které v našem organismu představují základ jak dobrého pocitu, tak i celkového zdraví. Svými vlastnostmi a příznivým vlivem na střeva přinášejí mnoho výhod, které tělo při optimálním fungování podporují a zároveň také chrání.

Některé hlavní a také nepostradatelné výhody, které přinášejí našemu zdraví, jsou:

Zlepšené trávení

Jednou z hlavních výhod probiotického působení je regulace trávení, protože pomáhají při rozkladu potravy a absorpci důležitých živin, což vede k lepšímu trávení a ke snížení trávicích potíží, jako jsou nadýmání a zácpa.
Některá probiotika (Saccharomyces boulardii) jsou účinná také při léčbě a prevenci průjmu. 

Imunitní odolnost

Stimulují produkci protilátek a aktivují imunitní buňky k obrannému působení, což znamená dobrá imunitní reakce a zvýšená imunitní odolnost.

Zdraví střev

Regulují střevní flóru neboli harmonickou rovnováhu mezi bakteriemi, což představuje především prevenci nadměrného růstu škodlivých bakterií. Posilují střevní bariéru a zabraňují vstupu škodlivých látek do krevního oběhu a tím pozitivně ovlivňují fungování ostatních orgánů těla. 

Pro zdraví střev je tak prvním a téměř jediným předpokladem správně nastavená a dobře udržovaná střevní flóra, proto je přidávání probiotik do naší stravy nezbytné.

Snížení zánětů

Díky svému působení mohou probiotika snížit také záněty ve střevech a přispět k zvládání chronických střevních zánětlivých stavů.

Zdraví pokožky

Snížením zánětů v těle a regulací imunitní reakce mohou probiotika pomoci také při léčbě kožních problémů, jako jsou akné, ekzémy, rosacea apod.

Duševní zdraví

Některé výzkumy ukazují na spojení střev s mozkem, proto může působení probiotik příznivě ovlivnit také náladu a přispět ke snížení příznaků úzkosti, deprese a stresu.

Tělesná hmotnost

Ovlivňují metabolismus tuků a absorpci živin, proto mohou ovlivnit také regulaci tělesné hmotnosti a hladiny krevního cukru neboli citlivosti na inzulin.

Prevence a léčba infekcí

Vylučováním antimikrobiálních látek, jako jsou bakteriociny, probiotika inhibují růst škodlivých bakterií neboli patogenů. Některé druhy probiotik (Lactobacillus) mohou díky svým vlastnostem pomoci také při prevenci infekcí močových cest.

Druhy a kmeny

Probiotika se rozdělují podle rodu, druhu a kmene*, mezi hlavní rody patří:

  • Lactobacillus - mléčnokyselé bakterie
  • Bifidobacterium - mléčnokyselé bakterie
  • Saccharomyces - kvasinky

*Kmen mikrobiologických kultur je určitý druh nebo poddruh mikroorganismů, které byly kultivovány odděleně a cíleně, kvůli jedinečným výhodám a vlastnostem pro zdraví.

Lactobacillus

Je rod mléčnokyselých bakterií, který je přirozeně přítomen v našem střevě a je jedním z nejvíce zkoumaných a používaných probiotik díky schopnosti zlepšovat zdraví trávicího traktu a celkové zdraví.
Rod Lactobacillus hraje důležitou roli při složení a udržování rovnováhy střevní flóry a kyselého pH prostředí, které je příznivé pro růst ostatních prospěšných mikroorganismů. Zabraňuje také růstu škodlivých bakterií a díky tomu přináší výhody pro celkové zdraví trávicího systému. 

Lactobacillus rhamnosus

Přispívá k celkovému zdraví trávicího traktu, prevenci průjmu a podpoře imunitního systému.

Lactobacillus acidophilus

Používá se k posílení imunitního systému, zlepšení zdraví trávicího traktu a jako pomoc při trávení laktózy.

Lactobacillus casei

Kmen známý tím, že podporuje zdraví trávicího systému a působí ochranně proti patogenním bakteriím.

Lactobacillus plantarum

Přispívá ke snížení příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS) a podpoře střevní mikroflóry.

IBS* akronym pro: Irritable bowel syndrome neboli v překladu: syndrom dráždivého tračníku.

*Kmen mikrobiologických kultur je určitý druh nebo poddruh mikroorganismů, které byly kultivovány odděleně a cíleně, kvůli jedinečným výhodám a vlastnostem pro zdraví.

Bifidobacterium

Tento rod také patří do skupiny mléčnokyselých bakterií a je považován za jeden z hlavních probiotických rodů. Bakterie Bifidobacterium jsou přirozeně přítomné ve střevech a jsou klíčové pro udržování střevní flóry a důležité pro trávení potravy, absorpci živin, produkci vitamínů a podporu imunitního systému.

Důležité kmeny rodu Bifidobacterium jsou:

Bifidobacterium bifidum Bb-12

Používá se k podpoře celkového zdraví trávicího traktu a posílení imunitního systému.

Bifidobacterium longum

Podporuje celkové zdraví trávicího traktu, snižuje záněty a zlepšuje fungování imunitního systému.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis

Kmen známý svou schopností podpory zdraví trávicího traktu a imunitního systému.

Saccharomyces

Saccharomyces je rod kvasinek*, které sice ve střevech nejsou tak časté jako bakteriální druhy, ale přesto jsou jako probiotika velmi důležité a přinášejí mnoho výhod pro zdraví. Ve střevech přispívají k udržování rovnováhy mezi různými mikroorganismy a jsou klíčové pro prevenci růstu patogenních bakterií a hub.

*Kvasinky jsou jednobuněčné mikroorganismy, které patří do říše hub a jsou přítomné v různých prostředích, jako jsou půda, rostliny, v trávicích systémech zvířat a lidí a na površích plodů.

Rod kvasinek Saccharomyces zahrnuje několik druhů kmenů:

Saccharomyces cerevisiae

Je nejznámější druh kvasinek, nazývaný také „pivovarské nebo pekařské kvasinky“. Používají se také při pečení chleba, výrobě piva, vína a bioetanolu, protože jsou známé svými fermentačními vlastnostmi.

Saccharomyces boulardii

Je probiotický druh kvasinek, který se používá k léčbě a prevenci průjmu a je spojen s mnoha výhodami pro zdraví našich střev.

Kluyveromyces lactis

Je druh kvasinek, který se používá také při výrobě mléčných výrobků a bioetanolu. Má důležitou schopnost fermentace laktózy.

Kdy je potřebujeme?

Probiotika mohou našemu zdraví prospět v mnoha situacích, které naznačují oslabenou rovnováhu střevního prostředí, když chceme zlepšit jeho fungování a/nebo podpořit fungování imunitního systému.  

DŮLEŽITÉ: Doporučení pro užívání jsou obecné povahy a okolnosti neoznačují za příznaky, stejně tak probiotika nejsou náhradou léčby. Na fungování organismu mohou mít vliv i jiné vnější faktory a stávající zdravotní stav. Před použitím probiotik a/nebo jakýchkoli jiných doplňků stravy se nejprve poraďte s výživovým poradcem a/nebo osobním lékařem, který vám poradí individuálně a vhodně podle vašeho stavu neboli přání a cílů.

Obecné okolnosti vhodné pro užívání mohou být:

Po užívání antibiotik

Užívání antibiotik může zničit jak škodlivé, tak i prospěšné bakterie ve střevech a tím způsobit nerovnováhu ve střevní flóře. Užívání probiotik může pomoci obnovit střevní flóru a snížit možnost výskytu průjmu při užívání antibiotik.

Při trávicích potížích

Trávicí potíže mohou naznačovat nerovnováhu bakterií ve střevech, proto může užívání probiotik rovnováhu zlepšit a tím odstranit i trávicí potíže.

Při zánětlivých střevních onemocněních

Chronická střevní onemocnění, jako je Ulcerózní kolitida* a Crohnova nemoc*, jsou zánětlivá onemocnění střev spojená s dysbiózou (nerovnováhou střevní flóry). Probiotika mohou, s nastavením rovnováhy ve střevech, snížit zánět a zlepšit příznaky.

Ulcerózní kolitida* (neboli zkráceně UK) je chronické zánětlivé onemocnění střev, které způsobuje dlouhodobý zánět a vředy. Nejčastěji postihuje sliznici střev, ale může způsobit mnoho trávicích potíží.

Crohnova nemoc* je chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu, které nejčastěji postihuje tenké a tlusté střevo. Onemocnění způsobuje zánět střevní stěny a může vést k různým příznakům a komplikacím.

Při vaginálních infekcích

Bakteriální vaginóza a vaginální kandidóza jsou bakteriální infekce spojené s nerovnováhou vaginálního mikrobiologického prostředí. Konzumací probiotik můžeme pomoci obnovit vaginální flóru, zlepšit stav a zabránit možným opakovaným infekcím.

Při infekcích močových cest

Infekce močových cest mohou být spojeny s nerovnováhou flóry urogenitálního traktu, proto mohou probiotika (zejména Lactobacillus) pomoci při obnovení rovnováhy, inhibici škodlivých bakterií a prevenci infekcí močových cest.

Při alergiích a atopickém dermatitidě

Některé alergie nebo kožní stavy mohou být spojeny s dysbiózou a zánětem, proto může konzumace probiotik přispět k obnovení rovnováhy bakterií ve střevech a následně snížit i příznaky alergií a kožních stavů.

Během stresu a špatné nálady

Vzhledem k úzkému spojení mezi mozkem a střevy mohou stresové situace ovlivnit také fungování střev. 

Při poruchách imunitního systému

Probiotika svým působením ovlivňují přímo imunitní systém, proto může konzumace přispět ke zlepšení jak reakce, tak síly našeho imunitního systému a tím zvýšit naši schopnost obrany proti patogenním organismům.

Během cestování

Změna prostředí může být psychicky stresující a může přinést jiné hygienické podmínky, než na které jsme zvyklí, proto se během cestování zvyšuje také riziko trávicích potíží a průjmu. Konzumace probiotik může pomoci předejít těmto potížím a zvýšit odolnost vůči infekcím, které může představovat jiné prostředí.

Jejich zdroje

Probiotika jsou přirozeně přítomná v potravinách nebo jsou, pro snadnější použití, přidána do doplňků stravy. Známe více zdrojů, pro které se můžeme rozhodnout na základě svých potřeb, přání a cílů.

Doporučujeme, abyste se před použitím probiotik předem poradili se svým osobním lékařem nebo výživovým poradcem, důležité je také věnovat pozornost své stravě a životnímu stylu, které stále zajišťují první a největší krok ke zdraví.

Obecně známé zdroje probiotik jsou:

  • Přírodní zdroje 
  • Doplňky stravy

Přírodní zdroje

Přírodní zdroje probiotik jsou nejčastěji přítomné v mléčných výrobcích nebo ve fermentovaných potravinách.

Mléko a mléčné výrobky

Mléčné zdroje jsou vynikajícím přírodním zdrojem probiotik, nejpopulárnější jsou jogurty, kyselé mléko, mléko, kefír, sýr, tvaroh apod.

Přirozeně fermentované potraviny

Přirozeně fermentované potraviny jsou potraviny, které prošly procesem fermentace pomocí přirozených organismů kvasinek, bakterií nebo plísní. Během tohoto procesu se potraviny zpracovávají a mění svou chuť, texturu a nutriční hodnotu.

  • fermentovaná sója
  • fermentovaná zelenina

Doplňky stravy

Doplňky stravy probiotik jsou dnes jedním z nejpopulárnějších zdrojů zmíněných mikrobiologických kultur, protože představují rychlé a snadné požití, přesné dávkování a specifické požití určitých kultur.

K dispozici jsou v různých formách, jako jsou kapsle, tablety, prášky a tekutiny, a umožňují přizpůsobený příjem podle přání, potřeb a životního stylu jednotlivce.
Nejvyhledávanější a nejžádanější formou jsou probiotika v kapslích, protože vyhovují většině potřeb dnešního spotřebitele, jsou spolehlivé a díky pozdějšímu rozkladu také účinnější. 

Časté otázky a odpovědi

Jak vnesu probiotika do těla?

Probiotika neboli kultury probiotických mikroorganismů lze do těla vnést stravou nebo doplňky stravy.

Proč tělo probiotika potřebuje?

Náš organismus potřebuje dostatečné množství probiotických kultur ve střevech pro lepší fungování trávení, imunitního systému a následně zdraví našeho těla.

Které potraviny jsou bohaté na probiotika?

Nejčastěji jsou to mléko, mléčné výrobky a fermentované potraviny.

Co když potraviny bohaté na probiotika nemohu konzumovat?

Jednotlivci, kteří nechtějí konzumovat potraviny obecně známé pro vysoký obsah probiotik, mohou pro příjem probiotických kultur zvolit také zdroj doplňků stravy.

Závěr

Probiotika zajišťují dobré fungování našich nejdůležitějších orgánů a určují další tělesné funkce, které se odrážejí v celkovém fungování našeho organismu. Pro naše zdraví je jejich rovnováha nezbytná, pro dosažení a udržení této rovnováhy je důležité, abychom byli poučeni jak o jejich druzích, tak o zdrojích. Na policích nás tak čeká spektrum probiotických doplňků všech možných forem, proto se pro správnou volbu můžeme rozhodnout pouze s dobrým poznáním sebe a také nabízených produktů, s promyšleným použitím pak můžeme konečně nastavit a dosáhnout dobré bakteriální rovnováhy, která se projeví ve svobodnějším pocitu a také se zářivou pokožkou.


Obsah zkontroloval: Samo Stadler, dr. med., specialista urgentní medicíny

 
Obsah je určen pro obecné informace a vzdělávání a není náhradou za odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pro přesnou diagnózu a léčbu se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nejsou náhradou přesné lékařské diagnózy a jsou pouze informativní povahy.

Sdílejte:

Nikdy nezmeškejte naše záznamy a buďte v obraze!

Nikdy nezmeškejte nové produkty, skryté nabídky a aktuální propagační akce. Postaráme se, abyste byli včas informováni.