Lupénka je onemocnění, které způsobuje trvalé změny v životě a zdraví postiženého jedince, ovlivňuje emocionální a psychický stav a zanechává po sobě následky, které jsou hlasitou připomínkou ještě dlouho po jejím odeznění, a proto je dnešní příspěvek věnován osvětě o stravě a potravinách, které díky svému specifickému obsahu živin a jejich účinkům na organismus prokazatelně pomáhají „omezit“ vzplanutí lupénky.
Zveme vás, abyste navázali na své znalosti a přidali k účinným způsobům její kontroly spolu s osobní péčí a péčí o pleť nový jídelníček - stravu a potraviny, které působením zevnitř posílí váš organismus a podpoří tak zdraví vaší pokožky.
Vítáme vás!
Co je lupénka?
Jedná se o autoimunitní onemocnění způsobené útokem imunitního systému na zdravé kožní buňky. Tato zánětlivá reakce vyvolává rychlý růst buněk a způsobuje šupinaté skvrny a plaky.
Formy a příznaky
Může mít několik podob, které se liší podle místa vzniku, intenzity a typu kožních lézí nebo příznaků.
Nejčastějšími známými formami jsou:
Plaková psoriáza (psoriasis vulgaris)
Nejčastěji se projevuje silnými, šupinatými skvrnami na kůži, které svědí a pálí, a suchou kůží, která praská a může i krvácet.
Gutátní psoriáza (psoriasis guttata)
Nejčastěji se projevuje jako drobné červené nebo růžové vyrážky ve formě kapiček. Vyskytuje se hlavně na trupu, pažích a nohou a skvrny jsou méně husté a šupinaté než u normální lupénky. Je charakteristická po prodělané infekci krku, zejména u dětí.
Inverzní psoriáza (psoriasis inversa)
Postihuje především kožní vrásky a místa, kde se kůže o sebe třepí a vytváří lesklé, červené skvrny. Vyznačuje se také absencí šupin, která je u lupénky běžná.
Pustulární psoriáza (psoriasis pustulosa)
Jedná se o vzácnou, ale závažnou formu lupénky, která se projevuje bílými puchýřky nebo vřídky naplněnými hnisem. Objevují se na zarudlé a zanícené kůži a nejčastěji postihují oblasti těla, jako jsou dlaně a chodidla, ale mohou se rozšířit i po celém těle.
Psoriatická artritida (arthritis psoriatica)
Kromě kůže postihuje i klouby, kde způsobuje bolest, ztuhlost a otoky. Neléčený tento typ lupénky může vést i k trvalejšímu a závažnějšímu poškození kloubů.
Erytrodermická psoriáza (psoriasis erythrodermica)
Jedná se o nejzávažnější formu lupénky, která postihuje více než 80 % kůže těla, způsobuje zarudnutí a zánět, je bolestivá a svědí a může způsobit vážné zdravotní komplikace, jako je dehydratace, infekce a srdeční problémy.
Dieta, která může zlepšit stav
Naše strava je považována za základní kámen celkového a holistického zdraví našeho těla a díky svému širokému vlivu na imunitní i trávicí systém může být také vynikajícím mechanismem prevence opakovaného výskytu lupénky.
Ačkoli neexistuje žádná specifická dieta, která by lupénku vyléčila, pečlivým výběrem a zařazením potravin do ní můžeme přesto dosáhnout stravovacího režimu, který výrazně zlepší stav a také sníží četnost vzplanutí.
Běžně známé potraviny, které mohou pomoci zlepšit lupénku, jsou:
Omega-3 mastné kyseliny
Mají silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snížit zánět v těle spojený s lupénkou.
Pravidelné doplňování omega-3 mastných kyselin proto může pomoci snížit intenzitu příznaků a zlepšit stav kůže.
Příklady potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny:
- Tučné ryby, jako je losos, sardinky, makrela, pstruh a tuňák.
- Semena a jejich oleje, například lněné semínko a lněný olej.
- Semínka chia
- Vlašské ořechy
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou zdrojem mnoha minerálů a antioxidantů, které snižují zánět v těle a podporují celkové zdraví pokožky. Vynikajícími příklady antioxidantů, které mohou výrazně zlepšit vzhled pokožky a také ji chránit před poškozením, jsou betakaroten, vitaminy C a E.
Mezi ovoce a zeleninu, které mohou zlepšit stav, patří například:
- Zelená listová zelenina
Špenát, kapusta, brokolice a rukola jsou bohaté na antioxidanty a vitamíny. - Bobule
Borůvky, maliny, jahody a ostružiny jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají snižovat oxidační stres. - Mrkev a sladké brambory
jsou bohatým zdrojem beta karotenu, který podporuje zdraví pokožky. - Papriky a rajčata:
mají vysoký obsah vitaminu C, který napomáhá obnově a hojení pokožky.
Celozrnné obiloviny
Jsou považovány za vynikající zdroj vlákniny, která pomáhá snižovat záněty v těle a zároveň zlepšuje trávení, což může tento typ působení dále podpořit. Celozrnné potraviny jsou také důležité pro regulaci hladiny cukru v krvi v těle a optimální množství celozrnných potravin dále přispívá ke snížení zánětu v těle.
Doporučené druhy celozrnných potravin jsou:
- Oves, hnědá rýže, quinoa
jsou považovány za bohatý zdroj vlákniny a minerálů. - Celozrnný chléb a těstoviny
jsou považovány za vynikající zdroj živin a vlákniny.
Zdravé tuky
Nenasycené tuky pomáhají snižovat záněty v těle a zlepšují zdraví srdce, takže zařazení zdravých tuků do stravy může také pomoci udržet optimální vlhkost a zdravou strukturu pokožky.
Mezi potraviny obsahující zdravé tuky patří například:
- Olivový olej
obsahuje mononenasycené tuky, které mají protizánětlivé účinky. - Avokádo
je bohatý na zdravé tuky a vitamin E, který podporuje zdraví pokožky. - Ořechy a semena
jako jsou mandle, lískové oříšky, lněná a dýňová semínka.
Probiotické potraviny
Říká se, že naše zdraví „začíná zevnitř“, protože zdraví našeho trávicího systému se odráží ve fungování našich orgánů, včetně kůže, takže proti lupénce a jejím příznakům lze bojovat také zdravým střevem - jedním z nejdůležitějších mechanismů při snižování zánětu v těle.
Dobrého zdraví střev lze dosáhnout konzumací probiotických potravin, které podpoří činnost prospěšných buněk ve střevech a zajistí vyváženou střevní mikroflóru.
Příklady potravin bohatých na probiotika:
- Kefír a jogurt
jsou fermentované mléčné výrobky obsahující prospěšné bakterie. - Kysané zelí a kimči
jsou vynikajícím příkladem fermentované zeleniny, která podporuje zdraví střev. - Kombucha a miso
kvašený nápoj a pokrm, který rovněž obsahuje prospěšné bakterie a podporuje trávení.
Vitamin D
Mnoho lidí trpících lupénkou má nízkou hladinu vitaminu D, což může přispívat ke zhoršování příznaků, takže užívání doplňků nebo potravin s vitaminem D je skvělým způsobem, jak dosáhnout posílení imunitního systému a následně i zdraví pokožky.
Zdroje vitaminu D:
- Mastné ryby
jako je losos, sardinky, tuňák. - Vaječné žloutky
jsou považovány za vynikající přírodní zdroj vitaminu D. - Obohacené mléčné výrobky
jako je mléko, jogurt a obiloviny s přidaným vitaminem D.
Bylinky a koření s protizánětlivými účinky
Některá koření a byliny mají silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit zánět v těle i příznaky lupénky.
Mezi takové byliny a koření patří například:
- Kurkuma
Obsahuje kurkumin, který je známý svými protizánětlivými účinky. - Zázvor
Má protizánětlivé a antioxidační účinky, které pomáhají tlumit příznaky lupénky. - Zelený čaj
Obsahuje antioxidanty, zejména katechiny, které pomáhají zmírňovat záněty a chránit pokožku před poškozením. - Česnek
Pomáhá tlumit záněty a podporuje imunitní systém.
Závěr
Se správnými znalostmi se můžeme zabývat různými faktory, které zdánlivě s lupénkou nesouvisejí, ale mají zásadní vliv na její vznik a rozvoj, a proto je osobní výživa známá jako první a nejdůležitější faktor, na který je třeba se zaměřit, i když je lupénka přítomna.
Tím, že se podíváme na svůj jídelníček, identifikujeme a poznáme potraviny, které jíme, můžeme dosáhnout velkého milníku na cestě ke zlepšení a společně s lékařskou pomocí se osvobodit od těžkých emocionálních a fyzických okovů, které nemoc představuje. Přidáme-li ke směsici mnoha nástrojů, které jsme si k „boji“ pořídili, správný hydratační krém, můžeme své šance ještě zlepšit. Skvělým příkladem může být krém Dermasen, který pokožku hydratuje i chrání.
Obsah je určen pro obecné informační a vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu, diagnostiku nebo léčbu. Přesnou diagnózu a léčbu vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nenahrazují přesnou lékařskou diagnózu a mají pouze informativní charakter.