Popis rostliny
Jojoba roste v extrémních pouštních podmínkách, kde se teploty pohybují od 5 °C do 45 °C. Kořeny tohoto stálezeleného keře sahají až do hloubky 4 m. Je to rostlina, která se vyskytuje v poušti. Semena jojoby se používají k získávání oleje. Jeho složení je velmi podobné oleji produkovanému lidskou pokožkou, známému jako kožní maz. Jeho účelem je chránit pokožku před vnějšími vlivy. Olej je bezbarvý a má mnoho kosmetických výhod.
Léčivé vlastnosti jojobového oleje
Jojobový olej je alternativou kožního mazu - přirozeného ochránce pokožky. Nejdůležitější vitaminy obsažené v jojobovém oleji jsou vitaminy B, E a minerály zinek a měď. Vitamin E odstraňuje volné radikály, které jsou zodpovědné za stárnutí pokožky. Antioxidanty pomáhají při regeneraci kožních buněk. Jak pleť stárne, ztrácí pružnost a množství kožního mazu, který produkuje. V důsledku toho se pleť vysušuje a vypadá matně. Jojobový olej je vhodné používat v případech, kdy pokožka není schopna produkovat dostatek přirozeného tuku v důsledku onemocnění, hormonálních změn nebo jiných důvodů. Jojobový olej pomáhá udržovat vlhkost pokožky, takže vaše pleť bude vypadat krásnější. Lze jej používat samostatně nebo v kombinaci s jinými éterickými oleji pro větší účinnost.
Přípravky pro péči o vlasy a pleť často obsahují jojobový olej díky jeho pozoruhodné schopnosti regulovat přirozenou rovnováhu pokožky. Vosk obsažený ve složkách jojobového oleje pomáhá udržovat kyselý lipidový plášť, který udržuje vlhkost v horních vrstvách naší pokožky. Je vhodný pro suchou i mastnou pleť.
Pokud patříte mezi ty, kteří se snaží zakrýt lesklé čelo, místo pudru vyzkoušejte jojobu. Po nanesení bude vaše pleť méně mastná. Mastná pleť je důsledkem nadměrné aktivity mazových žláz. Na mastnou pleť se rychle přichytí prach z okolí, což ucpává póry, do kterých se snadněji dostávají bakterie. Začíná se tak vývoj akné a černých teček, kterých se těžko zbavujeme.
Časté fénování a žehlení poškozuje konečky vlasů. Lesk vlasů můžete obnovit přirozenou cestou pomocí jojobového oleje. Po umytí vlasů naneste jojobový olej na konečky nebo jej vmasírujte do pokožky hlavy. Je antibakteriální a zabraňuje tvorbě lupů. Masírování pokožky hlavy zvyšuje krevní oběh a zlepšuje růst vlasů. Normálnímu růstu vlasů často brání ucpané vlasové folikuly, které jojobový olej otevírá a umožňuje tak vznik nových vlasových buněk. Tím se stimuluje růst vlasů.
Jojobový olej obsahuje přírodní ochranný faktor SPF 6 a je vhodný k použití během slunění i po něm. Kyselina tetradekanová působí protizánětlivě a napomáhá rychlejšímu hojení poškozené pokožky, např. po holení nebo po opalování. Antimykotické účinky zabraňují rozvoji plísní a bakterií na poškozeném místě pokožky.
Preventivní opatření při používání jojobového oleje
Jojobový olej nevyvolává alergické reakce a je vhodný i pro péči o dětskou pokožku.
Věděli jste to?
- Jojobový olej není ve skutečnosti olej, ale tekutý vosk.
- Indiáni používali jojobový olej k léčbě ran a bolestí v krku.
- Jojobový olej se za války používal jako mazivo při údržbě kulometů
Zdroje: 1. wikipedia.org 2. food.ndtv.com 3. naturallivingideas.com