Chřest – jeho vlastnosti, přínosy pro zdraví a recepty

Doba čtení: 15 minut
Featured Image

Chřest je známý především svou specifickou chutí a ceněn pro mnoho zdravotních přínosů, které nabízí, což z něj činí stále častěji používanou surovinu v kuchyni. Díky své dlouhé historii používání, sahající až do starověkého Egypta, prokazuje pozitivní vliv na naše zdraví a postupně se stává důležitou potravinou a součástí našeho každodenního jídelníčku.

V následujícím textu vás zveme, abyste se prostřednictvím obrazovky seznámili s druhy a paletou chutí, a především - s vysokým obsahem důležitých živin, které mohou přispět k trávicímu zdraví a zajistit také účinnou detoxikaci těla. Na závěr vás pak vyzýváme, abyste si oblékli zástěru a pustili se do vaření!

Vítejte!

Co je chřest?

Chřest, latinsky Asparagus officinalis, je zelenina z čeledi chřestovitých, vytrvalá rostlina s poživatelnými výhonky.

Druhy

Rozlišujeme je podle barev, tedy na tři druhy:

- zelený
- bílý
- fialový

Zelený

Zelený chřest je považován za nejrozšířenější a nejoblíbenější, má zelenou barvu a nejintenzivnější chuť.

Je bohatý na antioxidanty a vitaminy (A, C, E a K).

Roste nad zemí a je nejvíce vystaven slunci, což mu dodává výraznou barvu.

Bílý

Má jemnější chuť a bílou barvu, protože je během růstu pokrytý půdou/foliemi, které omezují zdroj světla a brzdí proces fotosyntézy.

Fialový

Fialový chřest je méně známý, ale vyniká svou jedinečnou barvou.

Stejně jako zelený chřest roste i fialový chřest nad zemí, ale obsahuje speciální antokyany, které jej zbarvují do fialova.

*Antokyany jsou flavonoidní barviva v rostlinách a jsou zodpovědné za vznik červené, fialové a modré barvy. Kromě barvy přinášejí rostlinám řadu vlastností, které jsou prospěšné pro naše zdraví.

Chuť

Chřest je v kulinářském světě známý svou výraznou a bohatou, ale především jedinečnou chutí, která se může lišit i v závislosti na způsobu přípravy. Ať už se jedná o čerstvý, vařený nebo pečený chřest, jeho všestranné využití nebo různé způsoby přípravy jen přispívají k jeho popularitě. 
 
Chuť chřestu je nejčastěji popisována jako jedinečná a bohatá, ale zároveň jemná a liší se v závislosti na druhu chřestu a jeho přípravě.

Zelený

Chuť je intenzivní, lehce nahořklá a zároveň osvěžující. Textura čerstvého chřestu je křupavá a šťavnatá, zatímco vařený je výrazně jemnější a křehčí a ztrácí svou ostrou hořkost.
 
Správně uvařený chřest je měkký, ale jen do té míry, aby si zachoval svou pevnost.

Bílý

Ve srovnání se zeleným chřestem je bílý chřest mnohem sladší a méně hořký, má krémovou strukturu a po uvaření ještě více změkne než zelený chřest.

Jsou méně intenzivní verzí zelených, ale stále mají bohatou chuť.

Fialový

Ve srovnání se zelenými jsou sladší, s hrubší texturou a silnou chutí, jejich chuť je bohatá a pyšní se jemným nádechem jahodových tónů. 

Je méně výraznou verzí zeleného chřestu, ale stále se vyznačuje bohatou chutí.

Výživové hodnoty

Chřest je známý svými zdraví prospěšnými účinky, zejména dobrým vlivem na náš trávicí systém, protože se může pochlubit vysokým obsahem živin a vitaminů, které mají přímý vliv i na jeho funkci. Je vysoce výživný a nabízí řadu vitamínů, minerálů a je také nízkokalorický a bohatý na prebiotika neboli vlákninu.

Vysoký obsah vitamínů

Vitamín A

Chřest obsahuje velké množství betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A a je důležitý pro zdraví očí, kůže a imunitního systému.

Jeden šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje přibližně 20 % denní hodnoty vitaminu A.

Vitamín C

Vitamín C je známý jako silný antioxidant, nezbytný pro podporu imunitního systému.

Jedna šálek vařených belušů (cca 180 gramů) obsahuje cca 19% doporučeného denního příjmu vitamínu C.

Vitamín K

Vitamín K je klíčový pro prevenci srážení krve a zdraví kostí.

Jeden šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje přibližně 19 % doporučené denní dávky vitaminu C.

Kyselina listová (Vitamín B9)

Kyselina listová je důležitá pro prevenci vrozených vad, podporuje zdraví kardiovaskulárního systému a je klíčová při dělení buněk a tvorbě DNA.

Šálek vařeného chřestu (přibližně 180 gramů) poskytuje více než 50 % denní potřeby vitaminu K.

Vitamín E

Je silný antioxidant, který chrání před oxidačním stresem či poškozením buněk a zároveň přispívá ke zdraví pokožky a očí.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) představuje přibližně 14 % denní potřeby.

Obsah minerálů

Chřest je také bohatý na minerální látky, které jsou nezbytné pro udržení a výkon mnoha tělesných funkcí a pomáhají udržovat zdravé kosti, dobrou funkci svalů a regulaci krevního tlaku.

Draslík

Je důležitý pro udržování tekutin a elektrolytů v těle, podporuje fungování svalů, včetně srdečního svalu, a tím pomáhá regulovat také krevní tlak.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje přibližně 271 mg draslíku.

Fosfor

Je minerál, klíčový při tvorbě kostí a zubů, podporuje fungování buněčných membrán, protože je zodpovědný za metabolismus energie.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje přibližně 69,7 mg fosforu.

Hořčík

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů, zapojených do mnoha tělesných procesů, které zajišťují dobré fungování důležitých funkcí, jako je fungování svalů a nervového systému, správné fungování srdečního svalu a regulace krevního tlaku.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje přibližně 18,8 mg hořčíku.

Vápník

Je minerál, klíčový pro udržování zdraví kostí a zubů, který zároveň přispívá k procesu koagulace či srážení krve, který zabraňuje nadměrnému krvácení při případných zraněních.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje asi 36 mg vápníku.

Železo

Je minerál, klíčový pro syntézu či tvorbu hemoglobinu a myoglobinu - bílkovin, které přenášejí a skladují kyslík v těle.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje asi 2,9 mg železa.

Zinek

Je důležitý při syntéze bílkovin DNA, dělení buněk, při hojení ran a podpoře a fungování imunitního systému.

Šálek vařeného chřestu (přibližně 180 gramů) obsahuje přibližně 1,1 mg zinku.

Mangan

Je minerál, který se podílí na tvorbě kostí, pojivové tkáně a má antioxidační vlastnosti a podílí se na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků.  

Šálek vařeného chřestu (cca 180 g) obsahuje asi 0,3 mg manganu.

Měď

Je důležitá pro podporu fungování imunitního systému, pro tvorbu červených krvinek či erytrocytů a udržování zdravých krevních cév.

Šálek vařeného chřestu (přibližně 180 gramů) obsahuje asi 0,3 mg mědi.

Obsah vlákniny

Chřest je známý jako vynikající zdroj vlákniny - rozpustné i nerozpustné. Rozpustná vláknina pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat hladinu cholesterolu, zatímco nerozpustná vláknina je známá svými účinky na vyvážené trávení a působí jako vynikající prebiotikum*.

Prebiotika jsou živiny pro prospěšné bakterie či probiotika, které ve střevě svou aktivitou pomáhají udržovat vhodný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi, a tím přímo ovlivňují lepší fungování imunitního systému a trávení.

Šálek vařeného chřestu (přibližně 180 gramů) obsahuje přibližně 3 gramy vlákniny.

Inulin

Je považován za jedno z nejúčinnějších prebiotik, kterým jsou bohaté i beluši. Je to přírodní potravinová vláknina, složená z více monosacharidových jednotek či jednoduchých cukrů, které tělo nedokáže strávit, a proto ve střevě slouží jako potrava pro probiotika či prospěšné bakterie.

Antioxidanty

Glutathion

Je to antioxidant složený z aminokyselin glutamátu, cysteinu a glycinu. Hraje klíčovou roli v ochraně buněk před oxidačním stresem a je znám jako jeden z nejsilnějších antioxidantů v těle. Chřest je známý svým detoxikačním účinkem právě díky svému obsahu.

Flavonoidy

Jsou aktivní sloučeniny s mnoha přínosy pro zdraví, protože mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny.

Obecné vlastnosti

Jsou vhodné i pro ty, kteří dbají na svou tělesnou hmotnost a jednotlivce, kteří se potýkají s výzvami nadváhy.

Nízký obsah kalorií

Chřest má nízký obsah kalorií a je vynikající volbou pro osoby, které dbají na udržení přiměřené hmotnosti.

Šálek vařeného chřestu (cca 180 gramů) obsahuje přibližně 40 kalorií.

Nízký obsah sacharidů

Mají nízký obsah sacharidů.

Šálek vařeného chřestu (přibližně 180 gramů) obsahuje přibližně 7 gramů sacharidů (z toho 3 gramy vlákniny).

Přínosy pro zdraví

Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny jsou beluši vynikající volbou pro většinu jednotlivců, kteří chtějí udržet dobré trávení nebo ho zlepšit. 

Zlepšené trávení

Chřest může být vynikající volbou pro osoby, které chtějí zlepšit stav a/nebo zdraví svého trávicího systému, protože díky vysokému obsahu vlákniny je vynikajícím prebiotikem a může pomoci zlepšit trávení nebo zabránit zácpě a podpořit trávení.

Vyvážená mikrobiota

Obsah živin v chřestu pomáhá zvyšovat a zlepšovat aktivitu prospěšných bakterií ve střevech, a tím přispívá k rovnováze střevní mikroflóry, která je nezbytná pro zdravé trávení.

Snížení trávicích potíží

Vyvážená střevní mikrobiota znamená také zlepšenou absorpci živin, posílený imunitní systém a snížení trávicích potíží (jako je syndrom dráždivého tračníku) a střevních zánětů.

Posílený imunitní systém

Chřest obsahuje řadu vitaminů a minerálů, které mohou mít nepřímý vliv na imunitní systém.

Příjem vitamínů a minerálů

Díky mnoha minerálům a vitamínům, které chřest obsahuje, může přinést řadu antioxidantů (např. vitamín C), které jsou nezbytné pro správné fungování imunitního systému nebo pro boj s infekcemi a zvýšení syntézy protilátek.

Snižování zánětů 

Chřest obsahuje důležité antioxidanty a sloučeniny, které přímo ovlivňují a potlačují postup a rozvoj zánětu v těle a pomáhají zmírnit řadu chronických zánětlivých onemocnění, jako je artritida, kardiovaskulární onemocnění a cukrovka.

Antioxidanty

Chřest je bohatý na antioxidant glutathion, který je považován za jeden z nejúčinnějších v těle a který pomáhá neutralizovat volné radikály a snižovat oxidační stres. Je známý pro svou silnou schopnost detoxikace organismu a pomáhá zlepšovat imunitní reakce a funkci systému.

Flavonoidy

Obsahuje také flavonoidy, které mají silné protizánětlivé účinky a mohou pomoci zmírnit zánět.

Pomoc při detoxikaci

Jako doplněk, jsou známí také jako vynikající pomoc při detoxikaci těla, protože detoxikaci podporují právě vysokým obsahem živin a antioxidantů, podporují ztrátu nadbytečné tělesné hmotnosti a představují vysoký příjem tekutin či hydratace.

Síla antioxidantů

Antioxidanty jako vitamín A, C a E pomáhají při neutralizaci volných radikálů v těle a ochraně buněk před poškozením či oxidačním stresem, tyto faktory jsou klíčové při podpoře procesů detoxikace těla.

Zlepšené trávení

Při detoxikaci či detoxikaci těla hraje důležitou roli také jejich vysoký obsah vlákniny, který zajišťuje vyvážené trávení a pravidelné odstraňování odpadních látek  a toxinů z těla.

Hydratace 

Chřest je pro tělo bohatým zdrojem tekutin nebo hydratace, což zlepšuje vylučování odpadních látek nebo toxinů z těla a fungování trávicího systému a ledvin.

Jak je zařadit do stravy

Chřest se nejčastěji zařazuje do jídelníčku jako příloha, kterou lze připravit na řadu způsobů. Mezi běžnými a mezi milovníky chřestu nejoblíbenějšími jsou pečení a vaření, ale čerstvý se může přidávat i do salátů. 

Před přípravou je důležité vybrat chřest, který je čerstvý, má tvrdé a pevné vrcholky a jeho stonky jsou zelené a bez známek vadnutí a/nebo plísně. Odřízněte spodní tvrdé části a případně oloupejte stonky.

Pečené

Pečení může být jednoduchý, ale účinný způsob přípravy chřestu jako přílohy.

Chřest lze péct na roštu nebo v troubě při teplotě 200 °C asi 15-20 minut nebo dozlatova.

Vařené

Vařte ve vroucí a osolené vodě 3-5 minut (v závislosti na jeho tloušťce). Obecně platí, že vhodný stupeň vaření je hlavně pro měkkou, ale stále pevnou strukturu. 

Čerstvé

Chřest musí být čerstvý, s pevnými stonky a vrcholky, bez známek vadnutí nebo suchosti. Odstraňte spodní tvrdé části chřestu a v případě potřeby je oloupejte. Chřest dobře omyjte a osušte kuchyňskou utěrkou.

Gurmánsky připravené

Chřest se dá připravit různými způsoby, které jsou přívětivé jak pro skvělé kuchaře, tak pro ty, kteří se s vařením teprve seznamují, proto jsme pro vás připravili jednoduchý recept, který dodá vašemu hlavnímu jídlu „špetku“ rafinovanosti a postará se o dobrý kulinářský zážitek!

Recept - Pečený chřest s citronem a parmazánem

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 500 g čerstvého chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Pokyny k přípravě:

  1. Nejprve připravte chřest na pečení.
    To uděláme tak, že odstraníme tvrdší části a podle potřeby oloupeme spodní části stonku.
  2. Připravíme plech
    a vyložíme ho ochranným papírem na pečení a lehce potřeme olivovým olejem.
  3. Připravíme omáčku
    tak, že v malé misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru, sůl a pepř a dobře promícháme.
  4. Chřest vložte do připraveného pekáče a přelijte ho omáčkou.
    Postaráme se, aby byly rovnoměrně přelité.
  5. Troubu předehřejeme na 200°C,
    Vložte chřest a pečte přibližně 12-15 minut, dokud nebude lehce zhnědlý a křupavý nebo zlatavý.
  6. Po dokončení pečení
    Chřest posypte parmazánem a podávejte teplý jako přílohu k hlavnímu jídlu. Podle potřeby ozdobte čerstvou citronovou kůrou nebo petrželkou.

    Dobrou chuť!

Závěr

Chřest je díky své výrazné chuti a vysokému obsahu vitamínů a minerálů výjimečným kulinářským zážitkem a jeho obliba jen roste.
Známe-li však jejich vlastnosti a výživové hodnoty, můžeme se ujistit, že jejich zařazením do jídelníčku uspokojujeme velmi důležité potřeby našeho těla, které se nám odvděčí lepším trávením a pohodou.


Obsah zkontroloval: Samo Stadler, dr. med., specialista urgentní medicíny

 
Obsah je určen pro obecné informace a vzdělávání a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pro přesnou diagnózu a léčbu se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nejsou náhradou přesné lékařské diagnózy a jsou pouze informativní povahy.

Sdílejte:

Nikdy nezmeškejte naše záznamy a buďte v obraze!

Nikdy nezmeškejte nové produkty, skryté nabídky a aktuální propagační akce. Postaráme se, abyste byli včas informováni.