Chřest je známý především svou specifickou chutí a ceněn pro mnoho zdravotních přínosů, které nabízí, což z něj činí stále častěji používanou surovinu v kuchyni. Díky své dlouhé historii používání, sahající až do starověkého Egypta, prokazuje pozitivní vliv na naše zdraví a postupně se stává důležitou potravinou a součástí našeho každodenního jídelníčku.
V následujícím textu vás zveme, abyste se prostřednictvím obrazovky seznámili s druhy a paletou chutí, a především - s vysokým obsahem důležitých živin, které mohou přispět k trávicímu zdraví a zajistit také účinnou detoxikaci těla. Na závěr vás pak vyzýváme, abyste si oblékli zástěru a pustili se do vaření!
Vítejte!
Co je chřest?
Chřest, latinsky Asparagus officinalis, je zelenina z čeledi chřestovitých, vytrvalá rostlina s poživatelnými výhonky.
Druhy
Rozlišujeme je podle barev, tedy na tři druhy:
- zelený
- bílý
- fialový
Zelený
Zelený chřest je považován za nejrozšířenější a nejoblíbenější, má zelenou barvu a nejintenzivnější chuť.
Je bohatý na antioxidanty a vitaminy (A, C, E a K).
Roste nad zemí a je nejvíce vystaven slunci, což mu dodává výraznou barvu.
Bílý
Má jemnější chuť a bílou barvu, protože je během růstu pokrytý půdou/foliemi, které omezují zdroj světla a brzdí proces fotosyntézy.
Fialový
Fialový chřest je méně známý, ale vyniká svou jedinečnou barvou.
Stejně jako zelený chřest roste i fialový chřest nad zemí, ale obsahuje speciální antokyany, které jej zbarvují do fialova.
*Antokyany jsou flavonoidní barviva v rostlinách a jsou zodpovědné za vznik červené, fialové a modré barvy. Kromě barvy přinášejí rostlinám řadu vlastností, které jsou prospěšné pro naše zdraví.
Chuť
Zelený
Bílý
Ve srovnání se zeleným chřestem je bílý chřest mnohem sladší a méně hořký, má krémovou strukturu a po uvaření ještě více změkne než zelený chřest.
Jsou méně intenzivní verzí zelených, ale stále mají bohatou chuť.
Fialový
Ve srovnání se zelenými jsou sladší, s hrubší texturou a silnou chutí, jejich chuť je bohatá a pyšní se jemným nádechem jahodových tónů.
Je méně výraznou verzí zeleného chřestu, ale stále se vyznačuje bohatou chutí.
Výživové hodnoty
Chřest je známý svými zdraví prospěšnými účinky, zejména dobrým vlivem na náš trávicí systém, protože se může pochlubit vysokým obsahem živin a vitaminů, které mají přímý vliv i na jeho funkci. Je vysoce výživný a nabízí řadu vitamínů, minerálů a je také nízkokalorický a bohatý na prebiotika neboli vlákninu.
Vysoký obsah vitamínů
Vitamín A
Chřest obsahuje velké množství betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A a je důležitý pro zdraví očí, kůže a imunitního systému.
Vitamín C
Vitamín C je známý jako silný antioxidant, nezbytný pro podporu imunitního systému.
Jedna šálek vařených belušů (cca 180 gramů) obsahuje cca 19% doporučeného denního příjmu vitamínu C.
Vitamín K
Vitamín K je klíčový pro prevenci srážení krve a zdraví kostí.
Kyselina listová (Vitamín B9)
Kyselina listová je důležitá pro prevenci vrozených vad, podporuje zdraví kardiovaskulárního systému a je klíčová při dělení buněk a tvorbě DNA.
Vitamín E
Je silný antioxidant, který chrání před oxidačním stresem či poškozením buněk a zároveň přispívá ke zdraví pokožky a očí.
Obsah minerálů
Draslík
Je důležitý pro udržování tekutin a elektrolytů v těle, podporuje fungování svalů, včetně srdečního svalu, a tím pomáhá regulovat také krevní tlak.
Fosfor
Je minerál, klíčový při tvorbě kostí a zubů, podporuje fungování buněčných membrán, protože je zodpovědný za metabolismus energie.
Hořčík
Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů, zapojených do mnoha tělesných procesů, které zajišťují dobré fungování důležitých funkcí, jako je fungování svalů a nervového systému, správné fungování srdečního svalu a regulace krevního tlaku.
Vápník
Je minerál, klíčový pro udržování zdraví kostí a zubů, který zároveň přispívá k procesu koagulace či srážení krve, který zabraňuje nadměrnému krvácení při případných zraněních.
Železo
Je minerál, klíčový pro syntézu či tvorbu hemoglobinu a myoglobinu - bílkovin, které přenášejí a skladují kyslík v těle.
Zinek
Je důležitý při syntéze bílkovin DNA, dělení buněk, při hojení ran a podpoře a fungování imunitního systému.
Mangan
Je minerál, který se podílí na tvorbě kostí, pojivové tkáně a má antioxidační vlastnosti a podílí se na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků.
Měď
Je důležitá pro podporu fungování imunitního systému, pro tvorbu červených krvinek či erytrocytů a udržování zdravých krevních cév.
Obsah vlákniny
Prebiotika jsou živiny pro prospěšné bakterie či probiotika, které ve střevě svou aktivitou pomáhají udržovat vhodný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi, a tím přímo ovlivňují lepší fungování imunitního systému a trávení.
Inulin
Je považován za jedno z nejúčinnějších prebiotik, kterým jsou bohaté i beluši. Je to přírodní potravinová vláknina, složená z více monosacharidových jednotek či jednoduchých cukrů, které tělo nedokáže strávit, a proto ve střevě slouží jako potrava pro probiotika či prospěšné bakterie.
Antioxidanty
Glutathion
Flavonoidy
Jsou aktivní sloučeniny s mnoha přínosy pro zdraví, protože mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny.
Obecné vlastnosti
Jsou vhodné i pro ty, kteří dbají na svou tělesnou hmotnost a jednotlivce, kteří se potýkají s výzvami nadváhy.
Nízký obsah kalorií
Chřest má nízký obsah kalorií a je vynikající volbou pro osoby, které dbají na udržení přiměřené hmotnosti.
Šálek vařeného chřestu (cca 180 gramů) obsahuje přibližně 40 kalorií.
Nízký obsah sacharidů
Mají nízký obsah sacharidů.
Šálek vařeného chřestu (přibližně 180 gramů) obsahuje přibližně 7 gramů sacharidů (z toho 3 gramy vlákniny).
Přínosy pro zdraví
Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny jsou beluši vynikající volbou pro většinu jednotlivců, kteří chtějí udržet dobré trávení nebo ho zlepšit.
Zlepšené trávení
Vyvážená mikrobiota
Snížení trávicích potíží
Vyvážená střevní mikrobiota znamená také zlepšenou absorpci živin, posílený imunitní systém a snížení trávicích potíží (jako je syndrom dráždivého tračníku) a střevních zánětů.
Posílený imunitní systém
Příjem vitamínů a minerálů
Snižování zánětů
Antioxidanty
Flavonoidy
Obsahuje také flavonoidy, které mají silné protizánětlivé účinky a mohou pomoci zmírnit zánět.
Pomoc při detoxikaci
Jako doplněk, jsou známí také jako vynikající pomoc při detoxikaci těla, protože detoxikaci podporují právě vysokým obsahem živin a antioxidantů, podporují ztrátu nadbytečné tělesné hmotnosti a představují vysoký příjem tekutin či hydratace.
Síla antioxidantů
Antioxidanty jako vitamín A, C a E pomáhají při neutralizaci volných radikálů v těle a ochraně buněk před poškozením či oxidačním stresem, tyto faktory jsou klíčové při podpoře procesů detoxikace těla.
Zlepšené trávení
Při detoxikaci či detoxikaci těla hraje důležitou roli také jejich vysoký obsah vlákniny, který zajišťuje vyvážené trávení a pravidelné odstraňování odpadních látek a toxinů z těla.
Hydratace
Jak je zařadit do stravy
Chřest se nejčastěji zařazuje do jídelníčku jako příloha, kterou lze připravit na řadu způsobů. Mezi běžnými a mezi milovníky chřestu nejoblíbenějšími jsou pečení a vaření, ale čerstvý se může přidávat i do salátů.
Před přípravou je důležité vybrat chřest, který je čerstvý, má tvrdé a pevné vrcholky a jeho stonky jsou zelené a bez známek vadnutí a/nebo plísně. Odřízněte spodní tvrdé části a případně oloupejte stonky.
Pečené
Pečení může být jednoduchý, ale účinný způsob přípravy chřestu jako přílohy.
Chřest lze péct na roštu nebo v troubě při teplotě 200 °C asi 15-20 minut nebo dozlatova.
Vařené
Čerstvé
Gurmánsky připravené
Recept - Pečený chřest s citronem a parmazánem
Suroviny, které budete potřebovat:
- 500 g čerstvého chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Pokyny k přípravě:
- Nejprve připravte chřest na pečení.
To uděláme tak, že odstraníme tvrdší části a podle potřeby oloupeme spodní části stonku. - Připravíme plech
a vyložíme ho ochranným papírem na pečení a lehce potřeme olivovým olejem. - Připravíme omáčku
tak, že v malé misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru, sůl a pepř a dobře promícháme. - Chřest vložte do připraveného pekáče a přelijte ho omáčkou.
Postaráme se, aby byly rovnoměrně přelité. - Troubu předehřejeme na 200°C,
Vložte chřest a pečte přibližně 12-15 minut, dokud nebude lehce zhnědlý a křupavý nebo zlatavý. - Po dokončení pečení
Chřest posypte parmazánem a podávejte teplý jako přílohu k hlavnímu jídlu. Podle potřeby ozdobte čerstvou citronovou kůrou nebo petrželkou.
Dobrou chuť!
Závěr
Chřest je díky své výrazné chuti a vysokému obsahu vitamínů a minerálů výjimečným kulinářským zážitkem a jeho obliba jen roste.
Známe-li však jejich vlastnosti a výživové hodnoty, můžeme se ujistit, že jejich zařazením do jídelníčku uspokojujeme velmi důležité potřeby našeho těla, které se nám odvděčí lepším trávením a pohodou.
Obsah zkontroloval: Samo Stadler, dr. med., specialista urgentní medicíny
Obsah je určen pro obecné informace a vzdělávání a nenahrazuje odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pro přesnou diagnózu a léčbu se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem (lékařem nebo lékárníkem). Informace v článku nejsou náhradou přesné lékařské diagnózy a jsou pouze informativní povahy.