Popis rostliny
Šípek je keř, který dorůstá výšky 1 až 3 metry. Roste v suchých lesích, na pastvinách a loukách. Květy jsou růžové nebo bílé. Plody jsou vejcovitého tvaru a uvnitř mají tvrdá semena pokrytá četnými chloupky, které mohou způsobovat svědění. Sběr probíhá v říjnu a listopadu. Šípkový olej se používá v kosmetice a získává se lisováním plodů za studena.
Léčivé vlastnosti šípků
Plody šípku mají vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu organismu. Plody šípku pomáhají snižovat únavu, jsou prospěšné pro anemické matky a zabraňují nachlazení a dalším onemocněním a léčí je. Nejčastěji se šípek používá jako čaj, který má pozitivní vliv na nadledvinky, kde se tvoří hormony. Konzumace čaje se doporučuje také kojícím matkám, protože má příznivý vliv na vývoj dítěte.
Šípkový olej se široce používá v kosmetice. Obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin udržuje pružnost mezibuněčných membrán. Vitamin A podporuje tvorbu kolagenu a vyhlazuje pokožku, zatímco vitamin C má pozitivní vliv na poškozenou pokožku, popáleniny a křečové žíly. Němečtí vědci zjistili, že granátové jablko zmírňuje bolesti způsobené revmatoidní artritidou.
Šípkový olej pomáhá udržovat zdravé nehty a podporuje hojení ran. Obsahuje malé množství kyseliny transretinové, která má léčivé účinky. Působí jako diuretikum a pomáhá regenerovat pokožku, odstraňuje jizvy, hojí rány, popáleniny a ekzémy a nadměrnou pigmentaci. Používání kosmetických přípravků s obsahem šípkového oleje pomáhá zlepšovat pružnost pokožky, zabraňuje jejímu stárnutí a omlazuje ji.
Věděli jste, že?
- Šípek je divoká růže.
- Šípek je nejstarší okrasná rostlina, jejíž počátky sahají až do roku 2700 př. n. l.
- Po roce zůstává v šípkové marmeládě pouze ¼ vitaminu C.
- Indiáni používají šípkový olej k ošetření jizev a odstranění těhotenských strií.