Popis rostliny
Kajenský pepř je nejúčinnější léčivá rostlina s mnoha léčivými účinky. Patří do čeledi paprik. Plody dozrávají, když změní zelenou barvu na červenou. Nejvíce pálivé části jsou semínka a měkký vnitřek papriky.
Zdravotní vlastnosti kajenského pepře
Kajenský pepř se používá v mnoha produktech ke zmírnění zdravotních potíží. Kajenský pepř se využívá k léčbě křečových žil. Každodenní konzumace plodů pepře oddaluje nástup Alzheimerovy choroby nebo ji dokonce zastavuje. Léčivá síla spočívá v aktivní složce siliciatinu, kterou najdeme také v bobkovém listu, kardamomu, kmínu, skořici, česneku, zázvoru a muškátovém oříšku. Siliciatin má protizánětlivé účinky a brzdí oxidační procesy v mozku. Působí také protinádorově.
Důležitou léčivou složkou kajenského pepře je kapsaicin. Je to přírodní analgetikum, které uvolňuje bolestivé svalové křeče, pomáhá při neuralgických potížích, bolestech kloubů a revmatoidní artritidě. Kajenský pepř pomáhá trávicímu systému při odvádění bakterií a toxinů z těla. Používá se ke zmírnění zažívacích potíží včetně žaludeční nevolnosti, k zastavení průjmu a jako přírodní protikřečové lék.
Mangan a flavonoidy zajišťují silné antioxidační vlastnosti kajenského pepře. Kajenský pepř doslova rozproudí krev v žilách. Podporuje krevní oběh, zabraňuje nadměrnému srážení krve a vzniku vysokého cholesterolu. Lokální aplikace mastí s obsahem kajenského pepře snižuje citlivost na bolest, a proto je často součástí produktů určených k prevenci bolestí hlavy, včetně migrén.
Stále více lidí trpí kožními onemocněními, mezi něž patří i lupénka. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém se kožní buňky obnovují příliš rychle, což vede ke vzniku červených skvrn. Na nově vzniklých místech se tvoří šupiny. Studie provedená na 44 pacientech se středně těžkou nebo těžkou lupénkou potvrdila, že 0,025% kapsaicinový krém má pozitivní vliv na léčbu lupénky. Po šesti týdnech aplikace došlo k viditelnému snížení zarudnutí.
Preventivní opatření při používání kajenského pepře
Po použití mastí obsahujících kajenský pepř se vyhněte očnímu okolí. Důkladně si umyjte ruce pod tekoucí vodou. Děti do dvou let by neměly kajenský pepř konzumovat a těhotné ženy by se o jeho použití měly poradit s lékařem.
Věděli jste, že?
- Kayenský pepř přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus, ale ještě předtím ho v léčitelství používaly národy Střední a Jižní Ameriky.
- Kajenský pepř byl při svém objevu představen jako náhražka pepře, který byl pro širokou veřejnost nedostupný. Proto je kajenský pepř dodnes vnímán jako méně hodnotná náhrada pepře.
Zdroje: 1. Draxe.com, 2. Shenefelt, P. (2011) Herbal Treatment for Dermatologic Disorders 3. Mori, A., Lehrman, S,. Okelly, J., et.al (2006). Capsaicin, a component of red peppers, inhibits growth of androgen-independent, p53 mutant prostate cancer cells 4. Renault, S., De Lucca, A.J., Bland, J.M., Vigo., C.B., Selitrennikoff, C.P. (2003). CAY- 1, a novel antifungal compound from cayanne pepper.